Katrine Hertz Mortensen: Min mors død gav mig angstanfald

Tv-værten Katrine Hertz Mortensens mor døde af brystkræft, da Katrine var 22 år. Dødsfaldet udløste angstanfald

Da Katrine Hertz Mortensen, der i dag er tv-vært på Go’Morgen Danmark, var 22 år, døde hendes mor af brystkræft.

Hendes mor var afklaret omkring sin sygdom og dens konsekvenser, og hun formåede at få sin familie, Katrine og Katrines storebror og deres far, til at stå tilbage med en følelse af at have fået sagt ordentligt farvel og forpligtet på at bruge løs af livet fremover.

Få måneder efter morens død var Katrine Hertz Mortensen i biografen med en veninde og se ”Den 6. Sans” om en dreng der ser spøgelser.

Ensomheden og sorgen kom væltende
Og den aften var det, som om alting kom væltende. Sorgen, meningsløsheden, ensomheden. Det er i hvert fald sådan, hun siden har set tilbage på det, der skete, da hun kom hjem. For pludselig blev hun bange - ikke for, at nogen skulle bryde ind og slå løs på hende og tage hendes penge. Ikke bange for spøgelser. Bare bange.

Få svaret på, hvordan Katrine Hertz Mortensen kæmpede sig ud af angsten, der fulgte efter morens død. Læs mere på soendag.dk

Da hun gik i seng, trak hun dynen op over hovedet og lå med galopperende hjerte, lysvågen og lyttende, og kunne knap nok trække vejret og turde ingenting. Hun havde aldrig prøvet at være så bange før.

Det skal jeg aldrig prøve igen
Dér lå hun i evigheder, forekom det hende, og et sted undervejs faldt hun alligevel i søvn. Da hun vågnede, var det morgen.
– Og da var jeg helt normal igen. Alt var bare normalt, som Katrine Hertz Mortensen siger det her i dag 13 år senere.

Har du brug for mere ro og overskud i hverdagen. På soendag.dk får du fem tips til, hvordan du kommer i gang med at meditere.

– Jeg kan lige så tydeligt huske, at jeg tænkte, at det må være sådan, det er, når folk har angst. For det var jo et angstanfald. Og når man har prøvet det, tænker man: Det skal jeg aldrig, aldrig, aldrig prøve igen! De mennesker, der virkelig lider af angst, skal jo medicineres og har brug for hjælp. Men mit held er, at jeg åbenbart kan holde det nede med min vilje. Og jeg har ikke haft et eneste anfald siden. Men det var lige præcis den morgen, jeg besluttede mig for aldrig at være bange for noget mere. Og det er derfor, jeg siger, at mit vigtigste »livsvalg« er at nægte at være bange. For noget som helst. Nogensinde, siger hun.