Kates maler forsvarer sit portræt

Hertuginde Catherines portrætmaler er blevet stærkt kritiseret for sit værk af hertuginden, men nu forsvarer han sin kunst.

Den britiske kunstner Paul Emsley har ingen kvaler over at have malet det første portræt af den britiske hertuginde Catherine, som efterhånden er blevet stærkt kritiseret i de fleste medier. Mange har anført, at maleriet får hertuginden til at se langt ældre ud end sine 31 år, men det er maleren slet ikke enig i.

- Jeg ønskede at lave noget, der udtrykte hendes sande jeg, hendes naturlige jeg, hende selv…ønskede…noget der udtrykte noget af hendes fornemmelse for varme, siger 65-årige Paul Emsley i et interview med The Washington Post.

Hertuginde Catherine beviste endnu en gang, at hun gør det godt i genbrug, da hun viste sig i en blondekjole fra Alice Temperly under en fundraisermiddag. Læs mere på billedbladet.dk

Maleren afslører samtidig, at han har en alternativ udgave af portrættet hængende i sit atelier, hvor hertuginde Catherine med hans ord fremstår som årvågen og ung, frisk og endda legesyg, men Paul Emsley har samtidig har nægtet at lade maleriet fotografere. Han er heller ikke villig til at tage kritikken for det første portræt til sig.

- Kritikere har et job at udføre. Det forstår jeg. Det er ikke bare at kritisere. De prøver at fortolke kunst for offentligheden. Det er fint. Jeg forstår, hvorfor de gør det, men jeg er ikke særligt interesseret. Jeg vil ærligt talt ikke tage deres mening for alvorligt, siger han.

Skarpsindig hertuginde
Tilblivelsen af maleriet af hertuginde Catherine er, ifølge ham, blevet til ud for kravene fra det britiske National Portrait Gallery, hvor maleriet skal hænge, og hans egne krav som kunstner. Hertuginden, som selv har kaldt portrættet strålende, har imponeret Paul Emsley under udførelsen.

- Jeg fandt hende bemærkelsesværdig. Hun har virkelig en ægte, spontan varme omkring sig. Jeg fandt hende også meget skarpsindig. Hun var interesseret og havde interessante ting at sige. Men det vigtigste, jeg vil sige om hende er…at hun er én, der får dig til at følge dig meget afslappet, siger han.

Hertuginde Catherine blev efter fire dages behandling for sin svære morgenkvalme udskrevet fra King Edward VII-hospitalet i London i december. Læs mere på billedbladet.dk

Paul Emsley blev bestilt til opgaven at udføre det første portræt af hertuginde Catherine i 2012 og færdiggjorde derefter maleriet på tre en halv måned.