Karen Hækkerup: Jeg græder over misbrugte børn

Det er næsten umuligt at holde en professionel distance, når man læser om sager hvor børn er blevet misbrugt, mener socialministeren.

Egentlig er det bare et arbejde – og så alligevel ikke. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup kan ikke lade være med at tage arbejdet med hjem. Det seneste års tid har socialdemokraten blandt andet gennemgået en række sager, hvor kommunerne har svigtet børn, der er blevet misbrugt. Og lige præcis i de sager er det mere end svært at holde følelserne tilbage, mener ministeren.

- Jeg har siddet og grædt over mange af sagerne derhjemme. Som mor og helt almindeligt menneske tænker jeg på den smerte, som nogle små børn har gennemlevet. Man skal vist være lavet af sten for ikke at få tårer i øjnene eller græde rigtigt. Mine børn må gerne se, at jeg kæmper for det, jeg arbejder med. De store følelser er ofte min drivkraft. Jeg føler, jeg gør en forskel. Ellers tror jeg ikke, jeg ville kunne holde mit job ud, siger Karen Hækkerup til Alive.dk.

På Billedbladet.dk kan du få gode råd til, hvordan du styrer dine følelser

Midt i følelsen af uretfærdighed og håbløshed finder Karen Hækkerup trøst i, at hun trods alt kan forsøge at hjælpe de børn, der har fået den sværeste start på livet. Og det er det, der i sidste ende gør ministerjobbet godt, selvom det er et stort ansvar, mener Hækkerup.

- Jeg har verdens bedste job, fordi jeg kan ændre det, jeg synes er urimeligt. Jeg har ansvaret for at finde løsninger. Det er et stort ansvar, og en enorm tillid, der er blevet mig vist. Det er en ekstrem stor glæde for mig. Men det er også et hårdt arbejde. Selvom jeg ikke har været minister så længe, kan jeg allerede se, at de grå hår er begyndt at komme. Det slider på kroppen, fordi det er et arbejde, der fylder nat og dag. Prisen jeg betaler, er det værd fordi jeg kan gøre så meget godt for udsatte grupper af mennesker, siger hun.

Nogle kvinder undertrykker deres følelser. Q.dk giver dig listen over de mest almindelige følelsesfobier

Et job uden tak
Som socialminister er det Karen Hækkerups opgave at prioritere mellem samfundets udsatte grupper. Hun er i spidsen for de forhandlinger, der i sidste ende placerer hundredevis af millioner kroner hvert år. Ifølge toppolitikeren kan der altid bruges flere penge, og der er ofte uenighed om hvordan pengene bruges bedst, men det generer hende ikke.

- Der er sjældent nogen, der siger tak. Det er som regel dem, der ikke var med, der spørger: ’hvorfor fik vi ikke?’ Men vi kan ikke gøre alt for alle i en krisetid. Så jeg går glad hjem fra arbejde, når jeg føler, at jeg har gjort en forskel for dem, som trænger mest. Det er jeg rigtig glad for at have ansvaret for. Jeg navigerer efter, hvad jeg selv synes er rimeligt og retfærdigt. Så længe jeg føler, jeg kan stå på mål for det generer kritik mig ikke, siger Karen Hækkerup.