Julefrokosten kan gøre dig syg

Er du ikke opmærksom på hygiejnen, kan du få en slem omgang roskildesyge.

Når mange mennesker skal til julefrokost, og maden serveres som buffet, kan det meget let blive rodet.

Skeen til flæskestegen bliver også brugt til de brunede kartofler, og der klasker måske lidt rødkål ned over de andre retter på buffeten. En julefrokost kan faktisk være ganske uhygiejnisk.

- Hvis hygiejnen ikke er i orden, kan det i værste fald give en omgang novovirus. Altså en klassisk roskildesyge. Man får diarré, kaster op og får hovedpine – og der kan faktisk gå alt fra en halv til fem dage, før den viser sig, forklarer Michael René, der er hygiejneekspert, lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til ’Håndbog i praktisk hjælp’, til Alive.dk.

Brug for inspiration til det perfekte tøj til julefrokosten? Få glitrende inspiration på Femina.dk

Kræver lange redskaber
Det handler især om, hvorvidt maden har været opbevaret ved de rigtige temperaturer inden spisningen, og om buffeten er anrettet på en hygiejnisk måde.

- De redskaber, man tager maden med, skal være lange. For vi har alle urene håndflader, og jo kortere afstand fra hænder til maden, desto større risiko for at der bliver overført bakterier. Så det er virkelig vigtigt. Herudover skal man også sørge for, at der er et redskab til hver ret, så den samme ske ikke bliver kørt rundt i flere forskellige retter, siger Michael René.

Han peger også på, at strukturen omkring buffeten er vigtig.

- Alle skal gerne gå én vej rundt om buffeten, så folk ikke render frem og tilbage. Jo mindre kontakt med buffeten, desto bedre, fordi der hvirvler en masse støvpartikler rundt i luften. Så sørg for at forkorte tiden rundt om bordet, lyder rådet fra Michael René.

Få inspiration til de perfekte julegaver på Femina.dk. Lige nu er der fri fragt

Det handler om den sunde fornuft
Når man endelig er kommet ned til sit bord for at spise, skal man igen holde øje med hygiejnen.

- Har du lige rørt ved et håndtag eller din mobiltelefon, skal du måske ikke røre ved maden, siger Michael René.

Hold i øvrigt også øje med, hvor lang tid maden står fremme. Efter tre timer i stuetemperatur er kødet ikke ideelt at spise.

- Det handler jo meget om at bruge sin sunde fornuft. Duft til maden og brug sanserne, inden du spiser den, råder hygiejneeksperten.