Her gemmer hjernen dine dårlige vaner

Med tiden bliver dårlige vaner lageret i hjernen. Amerikanske forskere har nu fundet ud af hvor de sidder i hjernen.

Der er håb uanset om du drikker for meget kaffe, ikke kan holde op med at tælle kalorier eller har andre dårlige vaner. Selv de mest sejlivede vaner er til at slippe af med igen. Det har en amerikansk forskergruppe netop påvist gennem et rotteforsøg, skriver sciencedaily.com

Det kan være effektivt at erstatte dårlige vaner med gode. Find 22 af de usunde vaner, du nemt kan gøre til sunde på Soendag.dk

Selvom det efter flere år ikke er lykkes dig at slippe af med den dårlige vane, kan den blive erstattet af nye vaner. Det opdagede de amerikanske forskere ved at studere, hvordan rotter fandt vej gennem en T-formet labyrint. Når rotterne gik til venstre i labyrinten, blev de belønnet med kakaomælk. 

Efter noget tid lukkede forskerne ned for kakaomælken, men rotterne fortsatte med at dreje til venstre – det var blevet en vane for dem. Selv da der blev tilsat en lettere svimmelfremkaldende middel til kakaomælken, fortsatte rotterne med at dreje til venstre.

Til sidst lammede forskerne celler i den del af rotternes hjerne, der kaldes infralimbisk cortex – en del af frontallapperne, som sidder forrest i hjernen. Den to sekunders lammelse fik rotterne til at droppe den gamle vane og danne en ny: at løbe til højre side hver gang.

Forskerne håber, at teknikken i fremtiden kan bruges til at behandle tvangstanker.

Sunde hverdagsvaner giver dig mere energi. Find fem af dem på Femina.dk