Her er tre Thomas Rode-opskrifter

Få nogle af køkkenchefens bedste stenalderkost-opskrifter

Vil du følge stenalderkosten, kan du faktisk sagtens spise aftensmad om morgenen og frokost til aftensmad.

For al maden i stenalderkosten kan faktisk spises døgnet rundt, forklarer Thomas Rode, der er køkkenchef og direktør på Kong Hans’ kælder.

- Jeg skelner ikke så meget mellem morgenmad og aftensmad, siger Thomas Rode, der dog også har udarbejdet opskrifter på morgenmad til dem, der ikke er så vilde med at spise en bøf eller et stykke kylling om morgenen.

Stenalderkostens principper handler nemlig om, at man spiser som stenaldermennesket gjorde. Dvs. masser af protein, grove kostfibre fra grøntsager og fedt. Dermed udelukkes kulhydrater som f.eks. kartofler, ris, pasta og brød.

- I mine opskrifter har jeg bestræbt mig på at anvende meget lidt forarbejdede ingredienser, men i min tillempede  version af stenaldermaden vælger jeg indimellem at bryde med principperne. Noget af det mest ekstreme – og tillempede – er sennep og forskellige eddiker, hvor det smagsmæssigt ikke rækker med citronsaft, forklarer Thomas Rode til FEMINA.

Læs på Femina.dk om, hvorfor Thomas Rode i sin tid begyndte på stenalderkosten

Her er Thomas Rodes tre opskrifter på en typisk stenalderdagskost:

Morgenmad: Skyr og græsk yoghurt med nødder og bær (2-4 personer)

Ingredienser: 250 g skyr fra Løgismose, 250 g græsk yoghurt fra Løgismose, lidt fløde (for at give en lind konsistens), lidt frisk jernurt, citronmelisse eller mynte, 250 g frosne økologiske blåbær og 100 g blandede nødder med brun hinde (f.eks. valnødder, pekannødder, hasselnødder og mandler)

Sådan gør du:
Aftenen før:
Rør yoghurt, skyr og bær sammen og evt. fløde. Hak krydderurterne og rør dem i. Så kan bærrene nå at tø op til dagen efter og trække smag fra krydderurten. Er bærrene friske, kan du vente til dagen efter.

Om morgenen: Hak nødderne groft og hæld dem over yoghurten. Jeg faldt først over produktet skyr pga. det ekstremt høje proteinindhold, men syntes, det manglede fedt, så da Løgismose lancerede deres græske yoghurt, gav det jo sig selv. Når mælkeproduktet røres op med blåbær, skaber det en balance, der gør, man ikke savner sødme.

Vil du se, hvordan Thomas Rode bor? Få et indblik i det på Femina.dk

Frokost: Avocadosalat med nænsomt bagt laks (4 personer)

Ingredienser: 500 g økologisk laks (eller endnu bedre vildlaks/vild havørred på skind), frisk rosmarin, citronskal fra en økologisk citron, uraffineret havsalt, 4 stk. modne avocadoer, ½ karamelliseret hvidløg (bagt ved 120 gader i 50 min. og presset ud af skallerne), ca. ½ dl brunet smør (lad smørret smelte i en tykbundet gryde ved moderat varme, til vallen falder til bunds og karamelliserer uden at brænde på. Sigt herefter smørret), 2 spsk. friskhakket persille, 1 spsk. friskhakket basilikum, ½ spsk. friskhakket merian, 2 tomater uden skal og kerner skåret i fine tern, ½ rød peberfrugt skåret i fine tern, ½ gul peberfrugt skåret i fine tern, 4-5 stængler bladselleri skrællet og skåret i fine tern, ½ agurk skrællet, uden kerner og skåret i fine tern samt citronsaft.

Sådan gør du:
Varm din ovn op til 120 grader. Smør et ildfast fad med smør og placer laksestykket med skindsiden nedad heri. Riv citronskallen ud over laksen, og drys med havsalt og plukkede friske rosmarinblade. Dæk fisken til med stanniol og bag den, indtil den har en centertemperatur på 45-47 grader. Tag den ud og pluk kødet af skindet uden at få det grå fedt, der ligger mellem skindet og kødet, med.

Flæk avocadoerne og fjern skal samt sten og kom kødet i en blender med citronsaft, salt, peber, det karamelliserede hvidløg og det lune, brune smør. Det skal være lunt og smeltet. Vend avocadopureen, de hakkede krydderurter, laksekødet og grøntsags tern sammen og smag omhyggeligt til med citronsaft, salt og peber. Pynt med lidt krydderurter på toppen.

Aftensmad: Spaghettinis frutti di mare (4 personer)

Ingredienser: 2 kg hjertemuslinger, skrubbede og gennemtjekkede. Fjern skægget, 2 kg blåmuslinger omhyggeligt vaskede, 500 g store flotte pillede rejer, gerne Smögen- eller Skaw-rejer, 1 bouquet garni (friske laurbærblade, timian & rosmarin bundet sammen med køkkensnor), ½ dl citronsaft eller hvidvinseddike.

Riv skallen, inden citronen presses, og gem den til spaghettien. Klaret smør, 1 spidskål, befriet for stokken og skåret i 2 mm brede strimler, 2–3 courgetter. Skær 2–3 mm tykke skiver af frugterne i deres længde, men stop, når du når kernerne. Skær skiverne i lange strimler. Den hvide del af 2–3 porrer, skåret i 2–3 mm tykke strimler, 3–4 spsk. klaret smør, 1–2 meget finthakkede skalotteløg, ½ tsk. finthakket hvidløg, ½ tsk. finhakket rød chili, 1 spsk. grofthakket merian eller oregano og 1 spsk. grofthakket bredbladet persille.

Sådan gør du:
Varm en stor tykbundet gryde op. Kom det klarede smør heri. Når fedtstoffet er meget varmt, tilsættes muslinger og bouquet garni, og det hele sauteres omhyggeligt, til muslingerne begynder at åben sig og smide saften. Læg låg på og damp muslingerne, til muslingekødet netop er så fast, at man nemt kan tage det ud, uden at det går i stykker. Sigt saften gennem et klæde og vær opmærksom på, at alt sand er sigtet fra. Kog saften ind, så du har en halv dl tilbage.

Skyl muslingerne omhyggeligt, men forsigtigt, og vend dem i den indkogte muslingesaft. I en tykbundet gryde varmes lidt klaret smør. Tilsæt de hakkede chili, skalotteløg og hvidløg og sauter dem igennem, uden at det tager farve. Tilsæt herefter først porre og sauter 2–3 min. Tilsæt så spidskål og sauter et par minutter for til sidst at tilsætte de strimlede courgetter, der ligeledes får ca. 2 min. Vend undervejs strimlerne.

Slutteligt vendes rejerne og muslingerne samt deres saft i grøntsags strimlerne og varmes nænsomt igennem, hvorefter der smages til med salt, peber, citronskallen og hakket merian/oregano. Anret i varme tallerkener.