Her er kulturministerens favoritbøger

Se, hvilke fire bøger der har gjort størst indtryk på Uffe Elbæk.

Når kulturminister Uffe Elbæk (R) skal læne sig tilbage i stolen med en god og spændende bog, handler den gerne om homoseksuel udviklingshistorie, kvindekampe på Christiansborg og beskrivelser af en barsk fattigdom.

Her er fire bøger, som har gjort stort indtryk på Uffe Elbæk.

Pelle Erobreren af Martin Andersen Nexø
Bogen vakte mig politisk, da jeg var helt ung. Der er så meget indlevelse og indigneret harme over beskrivelsen af først fattigdommen på landet og senere fagforeningernes vilkår i slutningen af 1800-tallet, at man ikke kan undgå at blive revet med. Filmatiseringen er også god, men Nexøs bøger har en helt anden politisk dybde og giver et godt indblik i de store folkelige bevægelser, der skabte det moderne Danmark. Og så er der i øvrigt masser af optimisme midt i elendigheden – helt uden sentimentalitet.

Partifællen Manu Sareen har nogle helt andre yndlingsbøger. Læs hvilke på Femina.dk

Victoria og Verdensrevolutionen af Inge Eriksen
Faktisk er jeg vild med hele hendes forfatterskab, der har gjort et stort indtryk på mig. ’Victoria og Verdensrevolutionen’ er en ambitiøs fortælling om utopier, håb og nederlag et sted i Latinamerika. Den fik sat gang i utopierne hos mig, da jeg var ung – og selvom jeg er blevet mere pragmatisk med alderen, er det stadig vigtigt for mig at holde fast i tanken om, at noget kan være anderledes.

Kronprinsessen, Kongemordet og Dronningeofret af Hanne-Vibeke Holst
Med den politiske thriller-triologi sætter Hanne-Vibeke Holst spot på de sidste ti års dramatiske forskydninger i dansk politik med fokus på kvinder, der må træffe svære valg. Nu da jeg selv er kommet indenfor på Christiansborg, kan jeg – desværre – godt genkende nogle af de barske realiteter.

Vil du inspireres til nogle af de bedste bøger lige nu? Få et overblik over 20 af dem på Femina.dk

Huden er det eneste elastiske hylster der omgiver hele legemet af Bjørn Rasmussen
Bjørn Rasmussen er et litterært talent, og hans roman-debut fra sidste år var bemærkelsesværdig.
Det er en klassisk homoseksuel udviklingshistorie, men så kompakt og suverænt skrevet, at den varmt kan anbefales.