Gynækolog: Drop bare menstruationen

Der er ingen grund til at tage p-piller i de syv dages pause, hvis du har gener under din blødning, siger gynækolog Christine Felding.

Præventionsmidler er ikke kun anvendelige til at undgå uønsket graviditet. Du kan også bruge din prævention til at løse de problemer, du har som en følge af hormonerne i din krop. Læs med her, når gynækolog Christine Felding giver kvinder gode råd om prævention.

Hvis du har svær akne
P-pillerne kan hjælpe dig med at komme din akne til livs, men det overordnede problem er, at de p-piller som nedbryder akne også har en øget risiko for at give dig blodpropper. De anvendelige mærker hedder Diane Mite og Yasmin som hører til i det, man kalder 3. og 4. generation af p-piller. Sundhedsstyrelsen har i starten af året meldt ud, at læger som udgangspunkt skal udskrive de ældre typer af p-piller, fordi de giver en mindre risiko for blodpropper. Derfor kan det svært at gennemskue selv for fagfolk, hvordan man i øjeblikket skal rådgive patienter som eksempelvis gerne vil have hjælp til at nedbryde akne. Helt generelt vil alle p-piller have en øget risiko for at give dig en blodprop, men ved nogle typer af p-piller, er der så minimal risiko, at det ikke har noget at sige i det store billede. Ifølge Christine Felding vil der sikkert løbende komme nye retningslinjer for brug af p-piller over de næste år.

Pia var HIV-smittet uden at vide det. Læs hendes tankevækkende historie på q.dk

PMS-symptomer
Du får kun PMS, hvis du har ægløsning, og du har ikke ægløsning, hvis du tager p-piller, fordi de hindrer den. PMS-symptomer dækker over alt lige fra vægtøgning, humørsvingninger og svær hovedpine. P-pillerne er den eneste præventionsmetode, som kan mindske din PMS, og du vil derfor ikke have gavn af brugen af eksempelvis spiral.

Svære menstruationer
Ved svære menstruationer, er det igen p-pillerne som kan hjælpe. Hoveddogmet omkring p-piller har altid været, at kvinden skulle tage dem i 21 dage og så holde 7 dages pause.  Hvis du døjer med svære menstruationer i de syv dages pause, er der ifølge Christine Felding ingen grund til, at du holder den. Det er den naturlige østrogen, som er indstillet på at give en månedlig blødning, og så får de uheldige kvinder altså også menstruationssmerter. Alle typer af p-piller kan afhjælpe disse symptomer, og der er ingen grund til, at du holder de syv dages pause, hvis du er genereret af blødningen. Derfor er gynækologens råd til alle kvinder, der har smerter og gener, at de skal droppe pausen i p-pillerne. P-pillerne blev opfundet for over 50 år siden, hvor det var utænkeligt, at kvinden ikke skulle have en månedlig menstruation, men i dag er vi meget klogere. I din almindelige cyklus, er det hensigtsmæssigt, at menstruationen renser slimhinderne og ægget ud, men der er ingen grund til, at det sker, når du tager p-piller og ikke har ægløsning. Derfor betegner gynækologer heller ikke blødningen under p-pille pausen for egentlig menstruation men snarere som en blødning. Den eneste undtagelse fra dette er, hvis du tager trifasiske p-piller, der er skabt til at efterligne kroppens cyklus mest muligt.

Er du i tvivl om, hvilken prævention der er den rigtige for dig? Så læs med i guiden på oestrogen.dk

Du har lige født
Hvis du lige har født et barn, kan du anvende alle de lavdoserede typer af p-piller straks efter fødslen, når du genoptager dit sexliv. Spiraler derimod er ikke hensigtsmæssige at bruge den første måned efter fødslen, fordi din livmoder endnu er meget blød, og spiralen derfor kan have en tendens til ikke at blive, hvor den skal.

Kraftig blødning under menstruation
P-pille mærket Qlaira kan der fås tilskud til fra det offentlige, hvis du har ekstraordinær kraftig blødning ved menstruation. Desuden er hormonspiralen Mirena målrettet til at mindske blødning og migræne. Tilskuddet dækker en pæn andel af, hvad præventionsmidlet koster, så konsulter din egen læge for at høre, om det kunne være en løsning for dig.