Guide: Sådan bliver du buddhist

Du skal igennem nogle forskellige trin for at leve dig ind i buddhismens tankegang.

Richard Gere, Orlando Bloom og Steven Seagal er det. Mia Lyhne, Anne Louise Hassing, Anders Matthesen og Henriette Zobel er det også. Altså buddhister.

Men hvad vil det egentlig sige at være buddhist, og hvad er det så, man tror på? FEMINA har udspurgt Stephan Pende Wormland, der er uddannet i klinisk psykologi og har levet 11 år som buddhistisk munk, og som er vejleder og underviser ved Center for Visdom og Medfølelse i København, om buddhismens tanker.

Han peger på, at buddhisme handler om medfølelse, indlevelse og udforskningen af sindet og lykken.

- Det handler om at undersøge, hvad der ligger til grund for lykke, fred og en gennemgribende tilfredshed og medfølelse, og så arbejde på at nå hen imod de mål. Til gengæld handler buddhisme ikke om tro, forklarer han og fortsætter:

- Selvom der i visse grene af buddhismen kan være nogle næsten religiøse ritualer, så kan man sige, at buddhismen adskiller sig fra religion ved, at du ikke bliver discipel. Du bliver derimod opdagelsesrejsende, idet du rejser ind i dig selv for at finde visdom og medfølelse, frem for blindt at følge noget udefrakommende, det være sig et dogme eller en bestemt lære.

Mads Mikkelsen har en skarp holdning til religion. Læs om den i et interview med skuespilleren på Femina.dk

Sådan bliver du selv buddhist
Han forklarer, at buddhismen typisk er forskellig fra land til land og kultur til kultur. F.eks. er buddhismen i Asien meget fokuseret på at kigge indad, mens den i vesten handler mere om at stå af det materialistiske ræs, som mange går op i.

Det første skridt til at blive buddhist handler om, at man skal slappe af og skabe en stabilitet i sindet, som gør, at man ikke tænker på tusind ting. Men i stedet fokuserer på nuet.

Når man har skabt dette fundament af ro, kan man arbejde videre med sig selv for at opnå forskellige mål. Denne tankegang bruges også i mindfulness, som faktisk stammer fra buddhismen.

- Hvis du har fokus på et bestemt mål, så vil du også have nemmere ved at nå derhen, men ofte vil hjernen kede sig undervejs. Hvis du hver dag fortæller dig selv, at du skal være taknemmelig over at have de ting, du har, så begynder hjernen at kede sig og ignorere, hvad du fortæller den. Så hjernen skal holdes i gang og udfordres hele vejen hen til målet, og det er det, buddhismen kan hjælpe med, siger Stephan Pende Wormland, der råder til, at man tager kontakt til et buddhisme-center, hvis man vil lære mere.

Skuespiller Peter Frödin hader religioner. Læs på Femina.dk hvorfor.