Gør din have vinterklar

Selvom november måske ikke er den måned, man tænker mest på havearbejde, så må du endelig ikke lade haven passe sig selv helt. Gør haven vinterklar med disse fire tips.

1. Plant sennep mod ukrudt
Gør det til en vane at strø sennepsfrø ud over jorden, efterhånden som du har høstet dine grøntsager. Sennep er en hurtigvoksende efterafgrøde, der samler næringsstofferne i jorden, så de ikke udvaskes, og holder jorden dækket, så jordstrukturen bevares. Til foråret rykker du blot sennepsplanterne op og lægger dem på komposten.

Se hvad du kan gøre for din have i december på isabellas.dk

2. Sidste udkald for hvidløgene
Glemte du at sætte hvidløg i køkkenhaven i oktober, kan du stadig nå det. Hjemmedyrkede hvidløg giver en helt anden intens smagsoplevelse, end de købte. Du kan sagtens bruge de fed, du allerede har liggende i køleskabet, til sætteløg. Sæt hvidløgsfeddene mellem jordbærrækkerne, hist og pist mellem krydderurterne, eller hvor du lige synes, de kan passes ind. Når feddene først er sat, skal du ikke bekymre dig mere om dem, før de skal høstes en gang i juli til næste år.

3. Brænd alle mumierne
Gå dine frugttræer efter. Små uudviklede frugter, syge frugter og frugter med orm skal fjernes og brændes eller smides i skraldespanden. Lader du dårlige frugter sidde eller ligge på plænen, er kimen allerede lagt til nye angreb næste år. På mange frugttræer sidder der ofte såkaldte ”mumier”. Mumierne er frugter, som er blevet angrebet af svampen gul monilia. Svampen får frugterne til at rådne lynhurtigt og derefter skrumpe ind og blive hængende på træerne. Gul monilia spredes med regnen!

Læs om havens planter i ISABELLAS planteleksikon på Isabellas.dk

4. Havefornemmelser ind ad brevsprækken
Tiden i haven gør ikke længere store indhug i din fritid. Men glem ikke, at det er nu, du skal til at drømme, tænke og søge inspiration til forårets nye gøremål i haven. Læs bøger og blade. Gå på jagt på isabellas.dk efter blomster, du har set i sommerens løb, og læs om dem. Skriv ned og tænk i store og små projekter – og mærk, hvordan det giver glæde og energi.