Fødsler øger kræftrisiko i livmoderhalsen

Kræftens Bekæmpelse kan se en sammenhæng mellem fødsler og livmoderhalskræft.

En fødsel er virkelig hård at komme igennem for en kvinde, og nu viser nye tal, at antallet af fødsler faktisk kan øge risikoen for, at en kronisk HPV-infektion udvikler sig til de svære forstadier af livmoderhalskræft.

Det er forskning fra Kræftens Bekæmpelse, der påviser, at den kroniske HPV-infektion, som er en forudsætning for at udvikle livmoderhalskræft, kan have en stor effekt efter en fødsel.

– Vores forskning viser, at fødsler øger risikoen for, at en kronisk HPV-infektion udvikler sig til de umiddelbare forstadier til livmoderhalskræft. Samtidig er der en tendens til, at jo flere fødsler, jo større risiko, forklarer ph.d. Kirsten Egebjerg Jensen fra Kræftens Bekæmpelses forskningsenhed for virus, livsstil og gener i en pressemeddelelse.

Hvad kan man gøre for at undgå livmoderhalskræft? Få gode råd på Q.dk

Rygning har samme effekt
Forskerne kan endnu ikke forklare, hvorfor det hænger sammen på den måde, men de har en teori om, at det skyldes den belastning, en fødsel er for livmoderhalsen.

En anden teori går på, at det skyldes de hormonelle ændringer, der finder sted sent i graviditeten.

Det har tidligere været påvist, at rygning også øger risikoen for, at en kronisk HPV-infektion udvikler sig til svære forstadier af livmoderhalskræft. Nu har forskerne også kigget på risikoen ved at bruge p-piller eller spiral, men her var ingen sammenhæng at spore.

Kvinder bør faktisk få udført følgende 14 undersøger – bl.a. et HPV-tjek. Læs hvilke andre på Soendag.dk

Anbefaler ikke kejsersnit
Den nye undersøgelse får da heller ikke forskerne til at råde til, at gravide i stedet får et kejsersnit.

– Det er der intet belæg for at anbefale på baggrund af denne undersøgelse. Det vigtigste ved dette resultat er, at det giver os mere viden om HPV. Denne infektion forårsager også kræft andre steder i kroppen, og jo mere viden, vi har, jo bedre vil vi være i stand til at forebygge og behandle de kræftsygdomme, den kan medføre, siger Kirsten Egebjerg Jensen.

Livmoderhalskræft rammer 370 danske kvinder årligt, og halvdelen af dem er under 45 år.