Find den rigtige champagne til nytår

Champagnen er svær at komme uden om, når det nye år skydes i gang. Og vil du forkæle selskabet med en rigtig god smagsoplevelse, er det ikke lige meget, hvilken type du vælger.

Boblerne findes nemlig i mange varianter, der spænder fra ’Extra Brut’, som er knastør, til den helt søde, der på fransk hedder ’Doux’. Oftest er det dog mellemtyperne ’brut’ og ’Demi Sec’, som står for tør og halvsød, man vil støde på i den gængse detailhandel. Og de forskellige typer egner sig godt til forskellige tidspunkter på aftenen, forklarer Henrik Smidt Hansen, der er vinkonsulent hos Laudrup Vin og Gastronomi.

- Står man i forretningen og skal finde champagne til nytår, så gå efter en ’Brut’ til dronningens nytårstale og den lidt sødere ’Demi Sec’ til kransekagen. Skal man f.eks. have fisk eller skaldyr at spise, så kan man forsøge sig med en ’Extra Brut’, der gerne skal have lidt modspil på grund af sin ofte mere pågående og stringente syre, siger han og fortsætter:

- Samtidig kan det også være en god idé at gå efter enten Grand Cru eller Premier Cru Champagne, da druerne her kommer fra områder, der historisk set har vist et højt niveau.

Har du også et vigtigt nytårsforsæt? Læs på Femina.dk, hvordan du overholder det

Hellere cava end billig champagne
Også prismæssigt er der stor forskel på de forskellige flasker på hylden. For vil du have en champagne, der smager af noget, skal du være villig til at betale for den.

- Den største forskel på billig og dyr champagne vil ofte være, at den mere kostbare smager mere af rigtig vin modsat billig champagne, der ’blot’ smager af bobler. F.eks. fordi den dyre kommer fra Grand Cru-marker og ofte er produceret af dygtigere vinmagere, siger Henrik Smidt Hansen, der fraråder, at man køber champagne, der koster under 250 kr.

Har du et stramt budget, kan det bedre betale sig at gå efter andre mousserende vine, som eksempelvis den spanske Cava.

- Man skal gøre op med sig selv om man VIL have champagne, for så skal man være parat til at ofre det, som det koster. Hvis man ’bare’ vil have mousserende vin og ikke er parat til at tage lån i huset, så kan man købe fremragende mousserende vine fra mange andre steder i verden, siger Henrik Smidt Hansen og fortsætter:

- Spansk cava er i 99 procent af tilfældene lavet efter samme principper som champagne, men man har jo et helt andet materiale, nemlig druerne, at arbejde med, da klima, jordbund osv. er meget forskelligt fra Champagne-området i Frankrig. I det billigere prisleje, under 150 kr., vil man ofte kunne gøre langt bedre køb ved Cava end Champagne.

Brug for inspiration til nytårskjolen? På Femina.dk får du 12 glimtende pailletfund

Kan bruges til hele middagen
Op til den store aften anbefaler vineksperten, at man opbevarer de gyldne dråber ligesom al anden vin – nemlig under 20 grader og mørkt.

Hører du til dem, der kun drikker champagne når klokken slår 12, kan du sagtens købe en flaske mere og tage hul på den, når maden bliver serveret. Ifølge Henrik Smidt Hansen egner champagne sig nemlig stort set til enhver menu.

- Champagne er en fantastisk vin til en hel middag. De gode champagners dybde, kompleksitet og ikke mindst syre kan matche næsten alt mad, siger Henrik Smidt Hansen.

Som ekstra bonus skåner champagnen dit hoved langt bedre end andre vine.

- På grund af boblerne og den ofte lavere alkoholprocent end i f.eks. rødvin forbliver man mere frisk, når man drikker champagne, siger Henrik Smidt Hansen.

Har du investeret i en dyr champagne, anbefaler eksperten, at du serverer den i de helt rigtige glas for at få den optimale oplevelse.

- Går man ud og køber en god champagne, så drik den af et godt, let hvidvinsglas. Det fremhæver vinens aroma langt bedre end et klassisk flute-champagneglas.

Fakta:
Champagnetyper
Extra Brut/Brut Nature/Brut Sauvage: knastør
Brut: tør.
Extra dry: halvtør
Sec: let sød
Demi Sec: halvsød.
Doux: sød