Fed morgenmad er farlig for dit hjerte

Der er god grund til at holde igen med fedtet i morgenmaden, viser ny forskning.

Er du hoppet på en lavkaloriekur, eller kan du bare godt lide en god brunch med masser af bacon som morgenmad i weekenden? Pas på. Blot et enkelt fedt morgenmåltid kan måles i dine blodårer efter nogle timer.

En ny canadisk undersøgelse udført på University of Calgary, viser, at hvis du indtager en anseelig mængde fedt i dagens første måltid, så vil det påvirke dine blodårers evne til at føre blodet rundt i din krop negativt. Det skriver Dailymail.co.uk

Læs, hvorfor din morgenmad også påvirker hjernen, på Søndag.dk

Forsøget blev udført på en gruppe sunde, ikke-rygende collegestuderende, og formålet var at undersøge, hvad effekten var af et morgenmåltid, der indeholdt 50 gram fedt fra bl.a. ost og bacon.

Forskernes metode var at måle, hvor kraftig blodgennemstrømningen var i testpersonernes arme, efter at den kort var blevet afbrudt – ud fra måleenheden VTI (velocity time integral). Og det skræmmende resultat var, at testpersonernes VTI faldt fra 20 procent til 15 procent. Dvs. at blodgennemstrømningen var markant forringet.

- VTI fortæller, hvor kraftig blodgennemstrømning du kan få I din arm. Jo kraftigere, jo bedre. Det betyder, at de små blodårer er gode til at udvide sig, og at blodårernes hormoner virker godt, siger Todd Anderson, der er leder af hjerte-karvidenskab på University of Calgary i Canada.

Spis ikke fed morgenmad for tit
Har du lige fået en solid brunch, er der imidlertid ikke grund til at kontakte lægen af den grund. Forskerne beroliger med, at den nedsatte VTI er et akut fænomen, som vil rette sig igen efter nogle flere timer. Men hvis du gentager indtagelsen af den fede morgenmad for ofte, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Jeg vil ikke sige, at du aldrig skal spise morgenmad med fx bacon, men hvis du gør det ofte nok, kan du hurtigt opbygge fedt i væggen på dine blodkar, siger Todd Anderson.

Se, hvorfor det ikke er nødvendigt at spise morgenmad, på Femina.dk

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08