Er du syg eller sund?

Bliv klogere på om din krop og dit mentale helbred er helt, som det skal være

Undrer du dig nogle gange over, om de små signaler, som din krop sender dig, er noget, du bør reagere på? Om alle andre også har en mave fuld af luft, og om dine veninder også oplever besvær med at få orgasme under sex? Du kan få svaret lige her. Alive.dk har talt med tv-lægen Vibeke Manniche og psykolog Camilla Holst, der er indehaver af praksissen Cityterapi, om den mentale og kropslige sundhed.

Vibeke Manniche om dig og din krop:

Hvis du spiser mange Ibuprofen
Det er ikke normalt, hvis du spiser mange Ibuprofen. Dit indtag skal helst ikke være i høje doser eller i for lange perioder. Du må afstemme dit forbrug med din læge og finde årsagen til problemet. Tommelfingerreglen er, at du skal tage så få tabletter som muligt, men stadig den mængde, der er nødvendig.

For lidt sex gør dig mere syg. Læs mere på femina.dk 

Hvis din mave er fuld af luft
Hvis du har luft i maven, og det ikke er noget, du plejer at have, er det en god ide at reagere og få det undersøgt. Det kan være, at du har spist noget særligt, der gør udslaget, eller at det har noget med din cyklus at gøre. Det kan skyldes en tyktarm-irritation, eller at du har spist noget, som du ikke kan tåle. Luft i maven hænger sammen med det, du spiser, og derfor kan du også forsøge at se, om uroen forsvinder, hvis du fjerner denne fødevare fra din kost.

Hvis du fælder hele tiden
De typiske årsager til hårtab hos kvinder vil være stress eller graviditet som følge af hormonubalancen. Men det kan også være en enten overaktiv eller underaktiv skjoldbruskkirtel, der er årsagen, eller fordi du har cyster på dine æggestokke, hvilket typisk ses hos overvægtige kvinder. Sidst, men ikke mindst, kan det være fordi, at du nærmer dig overgangsalderen. Vi fælder alle mere i perioder, men hvis du decideret begynder at tabe meget hår, er det tid til at søge læge.

Hvis du er afhængig af din læbepomade
At bruge læbepomade er ofte noget, som du vænner dig til at have behov for. Især hvis man opholder sig meget uden for, kan det være nødvendigt. Men tørre læber kan også forebygges på andre måder. For eksempel har det noget at sige, om du drikker rigeligt med vand. Hvis konstant drikker for lidt, tørrer både din hud og altså også dine læber ud. Det kan også have en betydning, om du ryger, for det er også en af de ting, som udtørrer din hud. Se desuden også på din kosmetik. Det kan være, at det er læbestiften, du bruger som en læbepomade, der gør, at dine læber altid synes tørre.

Hvis du aldrig har fået en orgasme under sex
Det er usædvanligt ikke at kunne få orgasme under sex. Har du dog oplevet at få orgasme ved onani, så er der ret stor sandsynlighed for, at du også kan få det under sex, så længe det selvfølgelig er den rette partner, du har sex med. Det vil også sige, at det er sex med en omsorgsfuld partner, som du har lyst og ikke føler dig presset til at være sammen med.

Vi får dårligt helbred af at lyve. Læs mere på soendag.dk

Hvis du altid er forkølet lige meget, hvor varmt det er udenfor
Hvis du ofte bliver forkølet, handler det om at se på, hvordan du kan forebygge det bedst. Det kan være, at du skal have mere søvn, holde op med at ryge, drikke mindre alkohol eller spise mere varieret. Din almindelige omgang med mennesker er også vigtig, og hvor fysisk tæt du er på potentielle smittekilder. Samtidig er din egen håndhygiejne også en vigtig faktor. De fleste mennesker får en forkølelse en-to gange om året, men vi reagerer alle forskelligt på det.

Camilla Holst om dig og din psyke:

Hvis du har lyst til at tage hævn over din ekskæreste
Det vil være helt normalt at have det sådan, hvis han har opført sig dårligt over for dig. Det kan være den første tanke, der popper op som et led i et primitivt reaktionsmønster. Du får instinktivt lyst til at slå igen med det samme, men så skal der helst komme en stop-mekanisme, der fortæller dig, at det ikke er klogt. Jo yngre vi er, jo sværere er det at håndtere disse tanker, men med alderen lærer vi konsekvensen af at opføre os sådan. Det er pinligt at reagere med hævn, fordi det viser, at du ikke kan styre dig. Hævntrangen vil være værst for kvinder mellem 15 og 25 år. I takt med vi bliver ældre, vil vi ofte have nogle veninder, der beder os om at lade være, men når man er ung, har man samtidig ikke fået bygget den indre stemme op, der råder én til ikke at gøre det. Det er kun nemt at håndtere den slags situationer som ung, hvis du kommer fra en god og sund familie og ikke bærer på en negativ social arv.

Hvis du har lyst til at flytte langt væk efter mit seneste break-up
Du kan godt have følelsen af, at du har lyst til at pakke dine ting, fordi det gik i vasken med kæresten, men det er igen en umoden reaktion, som ofte ses hos yngre kvinder. Med alderen vil der automatisk være en indre stemme, der råder dig til at lade være, og du vil i stedet se det fornuftige i eksempelvis at få talt ud med din ekskæreste.

Hvis du forestiller dig at falde ud over kanten, når du er højt oppe
Det er ikke normalt at have det sådan, og tyder på, at du har en fobisk angst, for hvis man forestiller sig noget alvorligt ske, så er din hjerne indkodet på bekymrede tanker. Forestillingerne vil kun blive ved, og dem skal du have behandling for, for det er et led i en angsttilstand. Du skal fortælle psykologen, hvad der sker i dit hoved, og dermed får du nogle metoder til at tænke anderledes. Du skal i stedet lære at finde styrker i dig selv, og det er ikke et stykke arbejde, som du kan gøre alene.