Er det klogt at have sex med sine venner?

Mange leger med tanken, og nogle fører fantasien ud i livet med svingende held. Sex med ens venner kan både ende godt og skidt, så hvis du overvejer det, så læs her om fordele og ulemper.

Tiltrækningen er der ofte
Tidligere på året konkluderede en stor undersøgelse fra University of Wisconsin-Eau Claire, at selvom mænd og kvinder sagtens kunne indgå i et harmonisk venskab, lå der ofte, især fra mandens side, en vis tiltrækning til modparten i venskabet. At der er tiltrækning er ikke ensbetydende med, at man reelt vil eller bør agere på sin tiltrækning, men for nogle er nysgerrigheden dog så stor, at det rent faktisk sker.

Sexolog Sara Skaarup forklarer om tiltrækningen blandt venner:

– Vi ved jo, at vi passer sammen på mange måder. Vores ven kender os rigtig godt og har set os, når vi er bedst og værst. Måske har vi også set hinanden afklædte og nusset og krammet på det platoniske plan. Måske er der en nysgerrighed bygget op. Det kan være dragende at finde ud af, hvordan den krop så er, når man møder den på en anden måde – og nærliggende at gå nogle skridt videre fra den venskabelige kærlighed, fordi trygheden allerede er der.

Få flirten ind i hverdagen. Læs mere på q.dk

Derfor kan det være en fordel
Der kan være mange årsager til, at man vælger en løsning, hvor ens ven eller veninde er ens faste sexpartner. Måske er man single, men savner det seksuelle nærvær med et andet menneske, og har hverken tid eller lyst til at støve fremmede sexpartnere op. 

Det kan også være, at man har prøvet at været i et etableret forhold, fået børn osv., og derfor i en periode af livet ønsker at være alene og uden forpligtelser til et andet menneske. Hvis de rigtige rammer bliver sat op, kan et seksuelt forhold til en god ven være ganske praktisk, og den intime stund er kun en sms væk.

Fordi man føler sig tryg sammen med sin ven, kan man derfor få dækket en stor del af ens intimbehov sammen med et menneske, som man i forvejen holder af og stoler på.  Sarah Skaarup forklarer, at det kan være en fordel at ”prøve ting af”, så man er klar, den dag den rette dukker op:

- I har begge mulighed for at prøve en masse sjove ting af. Ting, som du måske normalt ikke lige ville gøre sammen med en rigtig kæreste de første par måneder. En ven/veninde har du jo allerede vist dine tåbelige og svage sider for. Så her er det ok at blive pinlig berørt, at blive flov – og ikke mindst at grine af det bagefter.

Nøgne kvinder – sådan er vores kroppe. Se  billedgalleriet på q.dk

Her bliver det farligt
Inden man tager sit venskab til nye højder, skal man dog forinden gøre sig helt klart, at det i værste fald kan koste venskabet. Sexolog Sara Skaarup siger:

- Når den seksuelle faktor er introduceret, kan det være svært at gå tilbage til den “rene” venskabsstatus. Det er faktisk umuligt at vide, hvordan vennesex vil påvirke relationen. En del går uproblematisk tilbage til at være venner som før, nu det andet er afprøvet (…) faktum er, at de fleste oplever, at venskabet forandres.

Et andet problem kan også være, at den ene part i ”forholdet” har større forventninger til, hvor arrangementet skal ende. Det er derfor vigtigt, at der er klare linjer for, hvad I hver især ønsker af den seksuelle relation, og at I begge er helt ærlige omkring, hvad i forventer at få ud af forholdet. Hvad sker der, hvis den ene pludselig får en kæreste? Og hvordan tackler I det, hvis den ene udvikler følelser, som den anden ikke kan gengælde i samme grad? Skaarup foreslår:

- Forventningsafstemning er nødvendig. Var det en engangsting, og skal I videre som venner? Eller skal I eventuelt afprøve et kæresteforhold? Det behøver ikke være en timelang paneldiskussion, bare sørg for at få det bragt op hurtigt efter, I har været sammen.

Tag temperaturen ofte
Selvom I har haft snakken én gang, er det dog vigtigt ofte at tage temperaturen på ”Rigets tilstand”.
Over tid vil en af Jer måske mere end den anden. Der kan også komme andre partnere ind i billedet, og I risikerer at vise grimme sider af Jer selv, som overhoved ikke er gavnligt for venskabet.

Konklusionen
Et venskab med særlige fordele er ikke en umulighed, og for nogle kan det endda tage venskabet til nye højder. Det kræver dog, at begge parter virkelig er tro mod sig selv og ærlige overfor den anden. Kun du ved, om du har styrken, modet og indsigten til at løbe den risiko der er forbundet med at have sex med din gode ven – og ikke mindst risikovilligheden til at miste ham, hvis det ikke fungerer.

Sara Skaarup (1974) er sexolog, cand. kom og forfatter.