Emilia van Hauen: Derfor lyver så mange kvinder

Kvinder lyver ofte, fordi de ikke selv synes, at sandheden er okay.

En lille hvid løgn i ny og næ har vel aldrig skadet nogen? Sådan tænker mange kvinder måske, for der er i hvert fald en del hunkønsvæsener, der ikke er bange for at lyve.

Flere undersøgelser har nemlig peget på, at mange kvinder lyver meget. En undersøgelse, som reklamebureauet Envision lavede i 2011, viste bl.a., at 37 pct. af de adspurgte kvinder havde løjet for sig selv i løbet af den seneste uge, mens 35 pct. havde løjet for andre i samme periode. Men sociolog Emilia van Hauen mener, at de tal er sat for lavt.

- Jeg tror, der er mange flere, som lyver både for sig selv og for andre. Ikke nødvendigvis store løgne om økonomi, parforhold eller arbejde. Næh, mere de små reparationsløgne som ’Den her gamle las – den har jeg da haft i årevis!’ om en nederdel købt samme dag. Eller: ’Det generer mig faktisk ikke at samle hans bremsesporsunderbukser op..,’ selvom du mister en flig af lysten til sex med ham, skriver Emilia van Hauen i sin klumme i FEMINA.

Sangerinden Szhirley er ret ærlig, når hun siger, at hun er glad for sin mavedelle. Læs hvorfor på Femina.dk

Lyver for at skjule problemer
Sociologen peger på, at mange af løgnene skyldes, at vi ikke selv synes, at sandheden er i orden. F.eks. at vi faktisk ikke burde have købt den nederdel, og at vi godt ved, vi er lidt for overbærende over for den mand, vi elsker.

- Og det værste er, at jo flere af os, der ikke fortæller sandheden højt om, hvordan vi i virkeligheden har det, jo mere låser vi os fast i vores eget selvbestaltede fængsel af perfektion. Frem for at give os selv frihed til faktisk at være autentiske. Både som bitch en gang imellem – og søreme også som sød kone, fantastisk kollega eller vidunderlig mor, lyder det fra Emilia van Hauen.
I undersøgelsen pegede kvinderne også på, at de gerne stikker en lille hvid løgn for at skjule problemer på hjemmefronten over for andre, for at virke klogere, sjovere og mere interessant eller for at virke perfekt.

Susanne Bier langer ud efter kvinder, der er rædselsfulde over for andre. Læs, hvad hun mener om dem på Femina.dk

Kvinder lyver sig selv dårligere
Til gengæld er der faktisk også mange kvinder, der lyver sig selv dårligere, end de er for ikke at såre andre.

- Og det er næsten mere problematisk, synes jeg, for det frarøver løgneren hendes egen anerkendelse, og alle os andre inspirationen til selv at blive bedre og drømme større. Jeg synes, det er sørgeligt, at vi efter 100 års kamp for ligestilling stadig befinder os i et selvbestaltet bur af urimelige forventninger til først og fremmest vores egen fuldkommenhed, påpeger Emilia van Hauen.

Sociologen opfordrer derfor kvinder til at være mere autentiske, droppe løgnene og stå ved den person, de faktisk er.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08