Drop behovet for at få ret i dit parforhold

Er du klar til at få et bedre parforhold? Så øv dig på at vælge lykke frem for behovet for at få ret, øv dig i at være glad og generøs og i at sige, hvad du mener uden at være aggressiv. Her får du otte gode råd til dit parforhold
 
I bogen ’Pas på dit parforhold’ kommer psykolog Harriet Lerner med en masse gode råd til, hvordan du holder gnisten i dit parforhold. Her får du seks af dem.
 
1. Respekter forskelligheder
Parforholdet kræver en dyb respekt for forskelligheder, og forholdet fungerer bedst, når mindst en af parterne er bevidst om forskellene. Selvfølgelig mener de fleste af os inderst inde, at vi har fundet de vises sten, og at verden ville være et bedre sted, hvis alle andre var ligesom os. Men det er et udtryk for modenhed at erkende, at forskellene ikke betyder, at den ene har ret og den anden uret.
 
Rødvin forbedrer dit sexliv – læs hvorfor på Søndag.dk
 
2. Husk forholdet 5:1
I forelskelsestiden fokuserer vi automatisk på det positive. Vores forskelligheder virker interessante eller spændende, og det negative ser vi bort fra.

Jo længere tid folk er sammen, jo mere ændrer denne selektive opmærksomhed sig til det stik modsatte. Nu fokuserer vi automatisk på det, vi er kritiske overfor. Vi holder automatisk op med at bemærke og kommentere det positive.

Sigt imod et forhold på 5:1 mellem positive og negative bemærkninger. Prøv at fokusere på det positive, selv om du føler dig vred eller fortørnet. Husk også, at du kan kommunikere interesse, generøsitet og kærlighed nonverbalt. En simpel gestus – en hånd om ryggen, et nik, et smil – kan få et menneske til at føle sig set og elsket.
 
3. Brug sandkassen
Kender du historien om de to små børn, der leger sammen i en sandkasse med deres skovle og spande? Pludselig bliver de uvenner, og det ene barn løber skrigende væk: ’Jeg hader dig! Jeg hader dig!’ Men i løbet af ingen tid er de begge to tilbage i sandkassen igen, og legen fortsætter, som om intet var hændt.

To voksne overværer det hele fra en bænk i nærheden. ’Så du det?’ spørger den ene. ’Hvordan gør børn den slags? For fem minutter siden var de fjender.’ ’Det er meget enkelt’, svarer den anden. ’De vælger at være glade frem for at få ret.’

Vi kan spare os selv for en hel del besvær, hvis vi prøver at være mere ligesom de to børn. Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor vi er nødt til at bevæge os helt ind i centrum af en svær diskussion. Men omkring 85 procent af tiden er det bedste, vi kan gøre for at bevare glæden i forholdet, at huske sandkassen – og lade børnene der være vores rollemodeller.
 
Drop regnskabet over hvem der har ret og hvem der har uret. Læs hvordan på Søndag.dk
 
4. Få de små ting af vejen
Store problemer består af mange små. Når du har sagt, at du vil gøre et eller andet – uanset hvor ubetydeligt det virker – så gør det. Når din partner stiller et rimeligt krav til dig, har han/hun behov for at få en respons. Uanset hvor trivielt problemet er. Hvis du synes, at kravet er unfair, må du genforhandle de aftaler, I har om, hvem der gør hvad. Sig undskyld, hvis du glemmer at gøre, hvad du har lovet. Lad være med at bruge manglende koncentrationsevne (eller nogen som helst anden diagnose) som undskyldning for uansvarlig adfærd.

5. Sig undskyld
Giver man en oprigtig undskyldning, når en undskyldning er på sin plads, er man nået langt i bestræbelsen på at klinke skårene efter et skænderi. Det er vigtigt at vide, at vi godt kan begå fejl og opføre os dårligt og derefter blive gode venner med vores partner igen.

En ægte undskyldning skal være alvorligt ment og ikke bare en hurtig måde at komme ud af en knibe eller et skænderi på. Lad være med at lade undskyldningen efterfølges af et ’men’. Ordet ’men’ gør undskyldningen værdiløs og efterfølges næsten altid af kritik eller dårlige undskyldninger. Tag ansvar for din egen adfærd og giv en undskyldning for den – punktum.
 
6. Tru aldrig med skilsmisse
Det er hverken særlig nyttigt eller fair at true med at afbryde forholdet, når man står midt i et højrøstet skænderi. Og du må heller aldrig nævne skilsmisse for at prøve at skræmme eller ryste din partner. Mange gifte mennesker leger af og til med tanken om skilsmisse, selv om de er langt fra at føre den ud i livet. Der er få ting, der kan være mere ødelæggende for et parforhold end at fortælle, at du muligvis er på vej ud af det.

Når det så er sagt, er det meget vigtigt at tage spørgsmålet om skilsmisse eller separation op, hvis det er noget, du har alvorlige overvejelser om, også selv om de er ambivalente.