Dit udseende kan afsløre hjerteproblemer

Problemer med hjertet opdages oftest ved scanninger og andre undersøgelser. En ny dansk undersøgelse tyder dog på, at dit udseende kan indikere, om du har en forøget risiko for at blive hjertesyg.

Tag et grundigt kig på dig selv næste gang, du står foran et spejl. Dit spejlbillede kan muligvis afsløre, om du har forøget risiko for at udvikle en hjertesygdom senere i livet. Danske forskere har undersøgt, hvordan en række aldringstegn påvirker risikoen for at udvikle hjertesygdom, uafhængig af éns biologiske alder og andre velkendte risikofaktorer, så som kolesterolindhold i blodet, blodtryk og sukkersyge.

Skaldethed i form af ’høje tindinger’ forøger risikoen for hjerteproblemer med 40 procent, aflejringer af kolesterol på øjenlågene giver en 35 procents højere risiko, og ørefure øger risikoen ca. 11 procent i forhold til personer med alder samme alder og livsstil, men uden disse tegn.

- Vi har fundet ud af, at de tre tegn formentlig afspejler éns biologiske alder og kan sættes i forbindelse med en forøget risiko for hjertesygdomme. Jo flere af disse tegn man har, desto større er risikoen for hjerteproblemer. Men vi ved endnu ikke hvorfor, siger undersøgelsens leder, Anne Tybjærg Hansen, professor på Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet, til Alive.dk

På Femina.dk kan du blive klogere på, hvad du selv kan gøre for at holde hjertet sundt

Forskerne har kigget på data fra den såkaldte Østerbroundersøgelse, der siden 1976 har undersøgt helbredet hos 10.500 danskere. I undersøgelsen er der blandt andet lavet notater om deltagernes synlige aldringstegn som eksempelvis rynker, gråt hår, forskellige former for skaldethed, kolesterolaflejringer i øjets hornhinde, kolesterolaflejringer på øjenlågene og ørefure. De oplysninger er blevet sammenholdt med hvor mange, der siden har udviklet problemer med hjertet.

Rynker uden betydning

Forskerne kan også konkludere, at rynker ikke giver en større risiko for hjertesygdomme end den risiko, der følger med at blive ældre. Hvis du ser ældre ud, end du rent faktisk er, på grund af de tre tegn, har du altså forøget risiko for at få en hjertesygdom. Det giver derfor god mening, at læger vurderer dit udseende i forhold til din alder, mener professoren.

- Fordi vi ikke kender baggrunden for denne sammenhæng mellem udseendet og hjertesygdomme, vil første skridt hos disse personer formentlig være livsstilsændring eventuel suppleret med medicinsk behandling, primært i form af kolesterolsænkende behandling, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er forkalkning i blodårerne den hyppigste årsag til sygdomme i hjerte og blodkar. Styrelsen anbefaler derfor rygestop, kostomlægning og mindst 30 minutters motion om dagen.

En bestemt type vitamin kan redde dit hjerte. Læs hvilken på Soendag.dk

Læs også: