Derfor topper salget af fortrydelsespiller omkring nytår

I tiden omkring årsskiftet bliver der solgt markant flere fortrydelsespiller på landets apoteker end resten af året. Se her hvor mange fortrydelsespiller vi køber, og få ekspertens forklaring.

Under en våd nytårsfest kan det være svært at huske det hele – blandt andet at beskytte sig når man, i bogstaveligste forstand, beslutter sig for at byde det nye år velkommen med et knald. Tal fra Danmarks Apotekerforening viser, at salget af fortrydelsespiller topper den 2. januar. På den dag blev der i 2012 solgt 754 pakker fortrydelsespiller – 56 procent flere end på en almindelig mandag.

 1. januar blev der solgt 37 procent flere pakker, sammenlignet med en almindelig søn- og helligdag og 3. januar 2011 blev der langet 49 procent flere fortrydelsespiller over diskene sammenlignet med en almindelig dag.

Fortrydelsespiller tages for at undgå uønsket graviditet, og er en god nødløsning, mener Sex og Samfund, der dog understreger, at det kun er en nødløsning.

- Der er god fornuft i at bruge nødprævention, hvis man har haft ubeskyttet sex, og ikke vil være gravid. Travlhed omkring jul og nytår, fester og alkohol kan være årsag til, at nogle glemmer den prævention, de normalt bruger. Men det er bedre at tænke på prævention, før man har sex, siger projektleder i Sex og Samfund, Jeppe Hald, til Alive.dk

Hvad er det bedste alternativ til kondomer? Få svaret på Bazaronline.dk

To typer piller
Jeppe Hald forklarer, at der findes to typer fortrydelsespiller på det danske marked.

Håndkøbsudgaven udskyder kvindens ægløsning, og forhindrer derfor befrugtningen. Den virker bedst i første halvdel af menstruationscyklussen, og skal tages hurtigst muligt efter samlejet – allersenest efter 72 timer.
 
Den receptpligtige fortrydelsespille hæmmer dannelsen af kønshormonet progesteron, så ægget ikke kan sætte sig i livmoderen og udvikle sig til et foster. Den virker i op til 120 timer efter samlejet, men nedsætter virkningen af andre præventionsformer.

Der har været travlhed på Sexlinjen for Unge, Sex og Samfunds telefoniske rådgivning mellem jul og nytår, men det er ikke hvert år, at der kommer flere spørgsmål om fortrydelsespiller, forklarer projektlederen.

- Flere kender nødprævention, så færre har brug for at spørge Sexlinjen for Unge om det. Jeg ved ikke, hvor mange, der har spurgt om nødprævention mellem jul og nytår, men der har været godt gang i vores telefoner i de dage, siger Jeppe Hald.

Tal fra den offentlige database Medstat viser, at der i år 2000 blev solgt 31.000 pakker receptpligtige fortrydelsespiller. Året efter, da en variant af dem kom i håndkøb, steg antallet af solgte pakker til 39.000.

De seneste tal viser, at der i 2011 blev solgt 98.000 pakker fortrydelsespiller.
 
På Oestrogen.dk kan du læse, hvorfor du ikke må holde pause i p-pillerne