Derfor skal du skrive din seksuelle livshistorie

Skriv din seksuelle livshistorie - det kan blive det positive vendepunkt for din selvopfattelse, og i sidste ende give dig kontrol over dit kærligheds- og erotiske liv.

Den lille sorte bog
Mange af os har prøvet at nedfælde navnene på dem, vi har været i seng med. Det er heller ikke unormalt at give karakterer til ens seksualpartnere. Din seksuelle livshistorie tager processen et skridt videre. Her er det ikke nok med karaktere og navne. Der skal også følelser og refleksioner på. Skriv gerne, hvem du var sammen med hvornår, og beskriv oplevelserne. Du kan også beskrive dine tanker og følelser om sex, dit syn på mænd, på din krop og hvordan de forskellige ting eventuelt har ændret sig igennem årene. 
 
Missionærstillingen – det kan den gøre for dig. Læs mere på tidenskvinder.dk

Tidens Kvinders faste sexolog Sara Skaarup anbefaler denne lille øvelse for at komme i gang:

-  Kom mentalt i gang på en god gåtur, hvor du på forhånd har besluttet at lade tankerne løbe frit om det
seksuelle. Tag dig god tid. Det er optimalt med nogle timer til fordybelse at komme i gang på, men processen kan snildt strække sig over dage, uger, måneder.

Vi kan lære af fortidens (sex)synder
Vores små og store eskapader kan ende med tjene et højere formål; vi kan lære meget om os selv, hvis vi tør se mere analytisk på fortidens synder. Gentager vi uhensigtsmæssige mønstre? Eller vil vi helst glemme de fleste af fortidens affærer? Og hvor mange af dine sexpartnere ville du egentlig, med din nuværende erfaring, helst have været foruden?

Det kan også omfatte den måde, du har opført dig på overfor andre, og den måde, andre har behandlet dig på med hensyn til seksualitet og køn. Alt, hvad du selv mener, har forbindelse til din seksualitet har relevans, og kan derfor medtages.

Se stort billedgalleri på q.dk: Sexstillinger der virker

Når kærligheden ikke vil
Personlige spørgsmål kan være vanskelige at tænke på, men de kan være vigtige at besvare, for at du kan udvikle dig. Det er vigtigt at forstå, hvad vi frygter eller længes efter. Er du så bange for at blive forladt, at du hellere vil stoppe, inden der er investeret for mange følelser? Sukker du alt for ofte over ham, du ikke kan få, mens ham der vil dig, aldrig får chancen?

- Seksualitet er ikke bare biologi, men på mange måder påvirket af vores sociale miljø. Din seksualitet og dit kærlighedsliv kan undervejs være blevet påvirket af mange, lige fra din oprindelige familie over venner til mentorer og idoler, siger sexolog Sara Skaarup.

Alle kan de have været medvirkende til, at vi har udviklet selvbilleder, der kan være mere eller mindre hensigtsmæssige i udviklingen af vores selvopfattelse og følelsesliv. Nøglen til de problemer man kan opleve i voksenlivet, når det gælder kærlighed og sex, stammer ofte fra det selvbillede, der blev skabt i de tidlige år af vores barn og ungdom.

Ubehagelige minder kan dukke op
For nogle vil refleksionerne kunne afføde en voldsom effekt. Hvis du gang på gang har følt, at du har overskredet dine egne grænser, eller hvis du opdager, at du er blevet krænket.  Begge dele kan føles virkelig voldsomt.  Dette er potentielt den mest krævende kategori af overvejelserne omkring din seksuelle historie. Har du ikke tidligere arbejdet med emnet, så sørg for at have støtte på plads, før du første gang bevidst gentænker grænseoverskridelser i din fortid. Støtten kan være en ven, kæreste eller en professionel rådgiver, som er parat til at hjælpe dig med at rumme det, der dukker op.

Hvad får du ud af det?
Gentænk de valg, du har truffet gennem livet, overvej konsekvenserne af dine beslutninger – og lær af det. Indkreds elementer, som du kan lide og ikke lide, og forstå dit eget seksuelle væsen på nye måder. Langsomt vil du få en følelse af psykologisk forståelse og dermed kontrol over din seksuelle historie.

- I sidste ende, uanset om du søger kærlighed eller en friere seksualitet, er sandsynligheden for, at du kommer igennem denne øvelse som et styrket og mere klarsynet menneske, rigtig stor. Så gør dig selv den tjeneste at give det en chance.

Sara Skaarup (1974) er sexolog, cand. kom og forfatter.