Derfor propper vi os med julemad

Kroppen føler det som en rus og føler sig belønnet, når vi kaster os over julens måltider.

De danske madtraditioner i forbindelse med julen er så stor del af den årlige højtid, at det er svært at forestille sig en jul uden kål, flæskesteg, brune kartofler og ris ala mande. Og lige så stor en del af juletraditionen som maden er, ligeså stor en del af traditionen er det, at man spiser alt for meget af maden.

Og nogle danskere spiser så meget mad, at de ender på landets skadestuer med det, de troede, var et hjerteanfald, men som blot viste sig at være et symptom på overspisning.

Og når de store mængder mad kan resultere i så voldsomme fysiske reaktioner, kan det undre, hvorfor vi alligevel kaster os over de fede juleretter.

På Q.dk kan du finde opskrifter på slanke juleretter

En fyldt mave føles som en belønning
Svaret skal blandt andet findes i den oplevelse kroppen får, når maven bliver fyldt med de store mængder mad. Kroppen føler nemlig, at den bliver belønnet, når man fylder maven. Og en fyldt mave kan føles som et stort varmt knus indefra, skriver CNN.

Derudover udskiller hjernen en række stoffer, der giver kroppen en form for belønning, når man har spist sig helt mæt, og flere eksperter mener at disse stoffer kan sammenlignes med den følelse man får af alkohol og stoffer.

- Det er en belønning, der får dig til at nyde at spise meget, siger Roger Cone, der er professor på Vanderbilt Universitetet i USA, til CNN.

Forvirret over al det mad, der skal være styr på i julen? Familiejournal.dk giver dig overblikket

Garanti for overlevelse
Denne belønning har tidligere fungeret som en garanti for, at mennesket spiste dette måltid som var det det sidste, og selv om vi i dag er sikre på det næste måltid, så ligger det instinktivt i os, at vi skal spise, hvad vi kan.

- Tidligere overlevede man ikke, hvis ikke man spiste så meget, man kunne. Hvis vi ikke spiser, så overlever vi ikke, så følelsen af belønning har sikret artens overlevelse. Men nu hvor vi har uanede tilgang til kalorier, så bliver vi overvægtige, fortsætter han.