Derfor må glasset ikke stå med bunden i vejret

Når opvasken efter julefrokosten skal tages, er det oplagt at stille dem med bunden i vejret, men det er ikke en god ide, mener ekspert.

Efter du har gjort dig umage med at gøre glassene fra julefrokosten skinnende rene, og de skal stilles på plads i skabet, virker det naturligt at stille dem med bunden i vejret for at undgå støv. Men hvis du vil være sikker på, at glassene også er pæne til næste julefrokost, skal de vendes om.

Forklaringen er, at den lille rest af fugt, der er på glasset lige når man har tørt det af, kan udvikle sig til den såkaldte glaspest – en hvid hinde i glasset, der ikke kan fjernes igen.

Du forbrænder kalorier, når du vasker op i hånden. På Soendag.dk kan du se hvor mange

- Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt, siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, der blandt andet producerer rengøringsprodukter, til nrk.no

Ifølge Malin Skaar er det bedre at stille glassene med toppen i vejret, så fugten ikke bliver fanget i glasset.
Selvom glaspest ikke kan kurreres kan det sagtens udskydes, mener eksperten. Den hvide belægning breder sig langsomt, og til sidst bliver glasset helt hvidt.

Kalk eller pest?
Man kan nemt komme til at forveksle glaspest med kalk. Og det er især et problem, hvis dit vand er meget kalkholdigt. Malin Skaar anbefaler, at man fjerner kalken ved at lade glassene ligge i varmt vand blandet op med citronsyre.

Analyser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland viser, at det mest kalkholdige vand kommer ud af hanerne i Tårnby og Dragør, mens vandet i Ikast, Silkeborg og Ringkøbing/Skjern er næsten uden kalk.

Når opvasken er klaret, bør du måske overveje om dit hjem gemmer på skjulte allergifarer. Find dem på Billedbladet.dk