Derfor får vi ondt i maven, når vi har spist

Det kan være en smertefuld affære at fylde maven med lækker mad til julefrokosten. Men hvad skyldes mavesmerterne egentlig? Få svaret fra ernæringsfysiologen. 

En heftig middag til julefrokosten blandet med alkohol kan få de fleste til at spænde bukseknappen op – eller ligge sig ned på den nærmeste sofa. Smerterne i maven kan være temmelig ubehagelige, og desværre får vi ikke altid en advarsel, før det er for sent. Så det bedste er at forebygge, at det overhovedet sker.

- Der kan være flere årsager til, at man kan få ondt i maven, når man har spist for meget. Men ofte hænger det sammen med, at vi er gået lidt for længe uden at få mad, så vi nærmest inhalerer maden og glemmer at tygge den ordentligt, siger ernæringsfysiologen Ann-Christin Hansen til KK.no.

Her er de overraskende fødevarer, der giver dig en flad mave, se dem på Femina.dk

Det er tarmen, der gør ondt

Hvis du er så sulten, når du sætter dig til bordet, at du nærmest sluger maden, så kommer du altså til at få en del luft med ned. Og det kan give problemer i tarmen.

- I sådanne situationer sluger vi gerne noget ekstra luft samtidig. Dette kan give os mere luft i tarmen, som giver luftsmerter samt en følelse af at være oppustede. En anden årsag kan være kraftig gæring eller spasmer, som hæmmer den normale lufttransport, siger hun og forklarer at især julemaden kan være hård ved maven, da den er fed og sværere at fordøje.

Derfor kan du roligt kaste dig over det lækre ostebord til julefrokosten. Se mere på Femina.dk

Pas på med alkoholen til maden

Vælge du ovenikøbet at kombinere dit solide madindtag med alkohol, så gør du det endnu sværere for kroppen at fordøje maden.

- Kroppen starter med det, den først vil af med, og da alkohol er et giftstof for kroppen, så koncentrerer kroppen sig om at forbrænde det først, siger Ann-Christin Hansen.

Sådan kommer du igennem julen uden at tage på. Se guiden på Femina.dk