Derfor er mænd dårlige betalere

Flere mænd end kvinder har rod i økonomien, og bliver registrerede som dårlige betalere. Mange af dem er fanget i en ond spiral, forklarer økonom.

Når dine ubetalte girokort hober sig op, kommer der til sidst et brev om, at du er blevet optaget i RKI – registreret over dårlige betalere. En opgørelse som Experian, firmaet bag RKI-registeret, har foretaget for Alive.dk viser, at 60 procent af de registrerede kendte skyldnere er mænd – kønnet er ukendt i 25 procent af sagerne, oplyser Experian.

I en tid med ligestilling på mange områder, kan det undre at mændene er overrepræsenteret i RKI-registreret, men det er ikke overraskende, mener en økonom.

- Det kommer ikke bag på mig. Enlige mænd med en dårlig økonomi har ikke udsigt til at komme i forhold med en partner, der blandt andet kan hjælpe med en ekstra indkomst og med at styre økonomien. De er fanget i en ond spiral, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea, til Alive.dk

Vil du have en sundere økonomi? Få 10 gode råd til mere luft i budgettet på Soendag.dk

Den store kønsforskel i registeret har mange årsager, mener eksperten.

- Mænd med dårlig økonomi og lav social status er meget oftere enlige end kvinder, og derfor vil de også have en højere andel i et skyldnerregister. Og så er hver 10. dansker funktionelt analfabet. Det er nok ikke dem, der sætter sig ned og bruger tid på at gennemskue regninger, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ikke noget at skamme sig over
Generelt er økonomi, og især dårlig økonomi, tabu i Danmark. Men der er ingen grund til at skamme sig over at have få penge, mener økonomen.

- Vi skammer os over ikke at have penge, men der er ikke noget at skamme sig over. Det vigtigste er at være ærlig omkring det, og eventuelt få hjælp fra venner og familie til at styre økonomien, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ifølge en undersøgelse Nordea lavede tidligere på året, vil 54 procent af de adspurgte kvinder overveje at droppe forholdet til en potentiel kæreste, hvis han er registreret i RKI.

På Femina.dk kan du lære at forstå din bankrådgiver