For italienerne er pastaen livets kilde. Intet mindre.

Men herhjemme er vi også temmelig begejstrede for opfindelsen, og specielt blandt yngre generationer har spaghetti, penne, rigatoni og tagliatelle afløst kartoflerne som den primære kilde til stivelse ved aftensmåltidet.

LÆS OGSÅ: Test dig selv. Hvad er din mentale alder?

Alligevel begår vi stadig en del fejl, når vi koger pastaen.

Her er ni af de værste:

Pasta er ingen kartoffel

Selv om vi elsker at rejse til Italien på ferie, er der mange, som ikke tager den vigtigste lærdom med hjem fra det gamle kulturland: Pasta er ikke et tilbehør til karbonaden. Pasta er ikke nogen kartoffel. Pasta fortjener ikke at blive spist uden tilsmagning eller sauce. Det er simpelt hen trist. For dig og for pastaen. Spis pasta som en ret i sig selv. Der skal ikke meget mere end lidt ost og peber til for at løfte den simple stivelse op til noget guddommeligt.

Olie i vandet

Mange tror, at olie i vandet forhindrer pastaen i at klistre sammen under kogning. Det passer ikke. Til gengæld kan vandet ikke koge ordentligt, når du hælder olie i. Så spar din lækre økologiske jomfruolivenolie til et andet formål, hvor du rent faktisk kan smage den. For eksempel kan man marinere pastaen i den, efter den er kogt. Dét er lækkert.

Skylle pastaen i koldt vand

Nogle skyller pastaen i koldt vand, når de har kogt den, ligeledes for at undgå at den skal klæbe sammen. Men det er lidt af en forbrydelse mod pastaen at vaske smag og stivelse ud af den. Og med mindre du har sindssygt travlt med at banke en pastasalat sammen til sammenskudsgildet på kollegiet, er der ingen grund til at nedkøle din pasta.

LÆS OGSÅ: Danmarks nationalret: Øf

For lidt vand

Hvis du bruger nok vand til kogningen, klistrer pastaen mindre. Desuden sikrer du, at vandet ikke går af kog i længere tid, når du kommer pastaen i. Brug cirka en liter per 100 gram pasta.

For lidt varme

Det eneste, der skal spilkoge, er pasta og kærlighed, som nogen siger i kokkebranchen. Det forhindrer pastaen i at klistre sammen, og det sikrer, at pastaen ikke suger for meget vand og bliver svampet i konsistensen.

Salt i vandet fra begyndelsen

Hvis du kommer salt i gryden, mens du koger vandet, kommer det langsommere i kog. Når vandet spilkoger, skal du smide salt i. Når vandet koger igen, kan du komme pastaen i. Rør rundt de første minutter, så du undgår, at pastaen brænder fast i bunden af gryden.

For lidt salt

Du skal ikke frygte saltet. Selv om det kan virke voldsomt at smide 10 gram groft salt i per liter vand, vil du ikke fortryde det. På den måde bliver pastaen saltet, mens du koger den, så dens smag er mere fremtrædende i måltidet, og du slipper for at oversalte saucen. Desuden er det nemmere at koge pastaen al dente, når der er tilstrækkelig salt i vandet.

For meget pasta

Det er ærgerligt at koge for meget pasta. Den er bare ikke lige så spændende næste dag, og desuden er det ikke specielt sundt at genopvarme den. Det er selvfølgelig individuelt, hvor meget man har brug for, men en fingerregel kan være 125 gram per person, hvis I spiser pasta som en hovedret.

Kogevandet i vasken

Kogevandet er fuldt af værdifuld smag og stivelse, som kan bruges i din sauce, hvis den er blevet for tør. Gem et par øsefulde fra gryden, inden du sigter vandet fra.

Overkogt pasta

Det siger næsten sig selv, men det vigtigste er at koge pastaen til den rette konsistens. Det, der står på pakken, kan give et fingerpeg. Men det bedste er næsten, at man selv smager på pastaen og vurderer, om den er kogt nok. Når pastaen skifter farve fra gylden til let hvidlig, er det et tegn på, at den er ved at være der. En måde at undgå overkogning: Tag den op et minut inden, du synes, den er færdig, og lad den koge færdig i saucen, som du eventuelt spæder til med lidt kogevand, så det ikke brænder på. På den måde får du en mere fast pasta med en en mere intens smag.

LÆS OGSÅ: Køkkenfest: Sådan tilbereder du et helt grisehoved

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte punch

Artiklen er oprindeligt bragt hos euroman.dk.