Dansk kritiker: Hyklerisk at Mette-Marit bærer designerkjoler

Prisen på en af kronprinsesse Mette-Marits designerkjoler kan være nok til at give 5000 aids-ramte en dagsration med livsvigtig medicin, mener den danske journalist og forfatter Jens Høvsgaard.

Der er ingen tvivl om, at den 39-årige, norske kronprinsesse Mette-Marit går forrest, når det gælder den internationale kamp mod aids. Siden 2006 har hun været udnævnt som ambassadør for FN’s aids-program UNAIDS. Men det falder ikke i god jord hos den danske journalist og forfatter Jens Høvsgaard, der mener, at kronprinsessen opfører sig hyklerisk i sin rolle som aids-ambassadør.

- Det er ikke bare forargeligt. Det er også en signalforvirring i den højeste og mest hykleriske potens, når kronprinsesse Mette-Marit i sin rolle som UNAIDS-ambassadør rejser rundt i verden og gør opmærksom på, at der er behov for penge og en indsats i kampen mod HIV og aids. Dette gør hun samtidig med, at hun trækker i Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykket, når hun skal til bal på slottet. For samme pris kan 5000 smittede afrikanere få en dagsration livsvigtig aids-medicin, siger Jens Høvsgaard i et interview med den norske tv-kanal NRK.

Kronprinsesse Mette-Marit skulle mødes med danske Mary ved det årlige topmøde i Young Global Leaders i Schweiz. Læs mere om prinsessernes samarbejde på billedbladet.dk

Forfatteren har gennem to år nøje gennemgået det danske kongehus i forbindelse med bogen ’Det koster et kongerige’, hvor han fremlægger kongefamiliens luksusliv og kritiserer dem for, at skatteyderne finansierer deres dyre vaner. Heller ikke det norske kongehus går fri af den kritik, mener han.

- Den norske konge er den skandinaviske regent, som får den største apanage. Så især den norske kongefamilie skal passe på ikke at vise en for glamourøs livsstil. Men de gør det modsatte, siger Jens Høvsgaard i interviewet.

Befinder sig i grænselandet
Det norske hof ønsker dog ikke at kommenterer hans kritiske udsagn, og det er da heller ikke første gang, at kronprinsesse Mette-Marit bliver kritiseret for sin dyre garderobe, som blandt andet indeholder klæder fra designermærker som Valentino, Pucci og Prada. Den norske kongehusekspert og forfatter Carl-Erik Grimstad mener, at det er naturligt, at kongefamilien klæder sig i eksklusivt design – men kun til en vis grænse.

- Kongehuset gebærder sig i et internationalt miljø, hvor det er en del af kulturen. Samtidig er der et stort skridt fra hyldevarerne i H&M til det italienske designertøj. Der går en grænse et sted, og jeg synes, at Mette-Marit mange gange har været faretruende tæt på den, siger han til minMote.no.

Han efterlyser en større åbenhed fra det norske hof, når det kommer til indkøb af dyre designervarer, og de aftaler, som kronprinsessen måtte have med de store modehuse.

- Det er en gåde for mig, hvorfor kongehuset ikke er omfattet af offentlighedsloven. Driften er finansieret af staten, og dette drejer sig jo om skatteydernes penge. Hvorfor i alverden kan vi ikke få indsigt i det? siger han.

Kongehuseksperten mener også, at det er problematisk, at det norske kongehus er sponseret af luksusvaremærker, fordi de kongelige har en stor indvirkning på trenden både i Norge og internationalt.

- Se bare hvor populær Pippa-tasken blev. Jeg ser på kongehuset som et massemedie og forlanger samme troværdighed fra dem som fra alle andre seriøse medieaktører. Forholder det sig sådan, at de modtager eksklusive gaver for at reklamere for produkterne, så er det ret uheldigt, siger han.

Kronprinsesse Mette-Marit svigter bestemt ikke en god ven, der mangler børnepasning. Læs om hvordan den kongelige skønhed rejste den halve verden tynd for at komme sin ven til undsætning på billedbladet.dk

Kommunikationschefen hos det norske hof, Marianne Hagen, har ikke ønsket at kommentere kritikken fra Carl-Erik Grimstad overfor minMote.no.