Dans dine bekymringer væk

Hvis du er tynget af bekymringer, bør du overveje at sætte tid af til legende dans. Svensk forskning viser, at det modvirker negative tanker og begyndende depression.

Det kan være svært at koble fra i en hverdag fyldt med arbejde, børn, indkøb og madlavning. Men det kan gøre en stor forskel på det psykiske helbred. Forskere fra Örebro Universitet i Sverige har undersøgt hvordan dans påvirkede humøret hos 59 tilfældigt udvalgte nedtrykte teenagepiger mellem 13 og 18 år. Pigerne gik til dans med fokus på bevægelsesglæde i otte måneder – to gange om ugen. Et år efter mente 90 procent, at dansen havde gjort dem gladere.

Dansen gjorde en stor forskel for pigernes selvværd og selvtillid, mener undersøgelsens hovedforfatter.

- Det viste sig, at dansen blev et fristed for pigerne. Det gav dem en indre styrke, og mindskede syntomerne. Deres helbred blev bedre.  Jeg var både forsker og danseinstruktør. Jeg så, hvad der skete når man lærte at stole på sin krop: selvværd og selvtillid. Det er det mest spændende, for det påvirkede også det, der ikke foregik i dansesalen. Det handler meget om nærvær. At være i øjeblikket, sagde Ph.d-studerende Anna Duberg da hun præsenterede undersøgelsens resultater på Örebro Universitet.

Dans hjælper på meget andet end humøret. Læs hvorfor du skal dyrke motion på Soendag.dk

For at kontrollere, at det forbedrede humør rent faktisk stammede fra dansen, var der en kontrolgruppe på 53, også tilfældigt udvalgte lettere deprimerede teenagepiger. Men de oplevede ikke den samme effekt efter et år.

Anna Duberg fortæller desuden, at nogle af de dansende piger har fået så meget selvtillid, at de nu kan holde oplæg foran hele deres klasse uden problemer.

Dans har ingen alder
Heldigvis behøver man ikke at være teenager for at få del i dansens glæder. Det påvirker alle mennesker, unge som gamle, mener Helle Winther, der underviser i dans, og har skrevet flere lærebøger om emnet. Glæden ved dans har altid været grundlæggende for alle mennesker overalt på kloden, forklarer hun. 

- Dans er forbundet med livslyst, og er et grundlæggende livsudtryk ligesom leg. Mange mennesker er tilbageholdende, men dansen giver mulighed for at udtrykke sig selv. Dans har ingen alder og intet køn. Måden man danser på er anderledes, men livsglæden er den samme, siger Helle Winther, lektor i dans og bevægelsespsykologi ved Institut for Idræt på Københavns Universitet, til Alive.dk

Har du problemer med at holde humøret oppe om vinteren? Læs hvordan du undgå en vinterdepression på Femina.dk