D-vitaminmangel hos gravide giver små børn

Nyfødte børn vejer mindre, hvis moren mangler D-vitamin, viser ny undersøgelse.

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, så det kan være svært at få nok i det ofte kolde og solforladte Danmark. Især kvinder har en god grund til at være mere opmærksomme på at få nok sol. En ny undersøgelse viser, at gravide med mangel på D-vitamin i kroppen i gennemsnit føder børn, der vejer 46 gram mindre end andre børn, skriver Sciencedaily.com

Forskere fra University of Pittsburgh målte niveauet af D-vitamin hos 2.146 kvinder i 26 graviditetsuge eller tidligere og sammenlignede med børnenes vægt umiddelbart efter fødslen.  Udover at veje mindre end andre nyfødte, har børn af mødre med mangel på D-vitamin også dobbelt så stor risiko for at vokse mindre sammenlignet med andre børn.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed øger en meget lav fødselsvægt risikoen for blandt andet misdannelser og handicap. 

Hvordan får du D-vitamin nok? Få svaret på Femina.dk

- Vores undersøgelse er et vigtigt tegn på, at D-vitamin er vigtig især i den første tid af graviditeten, fordi de kan biddrage til både fosterets medicinske og fysiologiske udvikling, mener Lisa Bodnar, der ledte undersøgelsen.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefaling er, at gravide og børn mellem 0 og 2 år får 10 mikrogram D-vitamin om dagen.

Tidligere undersøgelser har blandt andet vist, at D-vitamin mindsker risikoen for hjertesvigt og forlænger livet for ældre kvinder.

På Femina.dk kan du finde ud af, hvilke kosttilskud kvinder skal have