Chutney, relish eller curd – hvad er forskellen?

Chutney, relish eller curd? Supermarkederne bugner med nyt, eksotisk tilbehør til maden, hvad betyder ordene egentlig, og hvad bruger man produkterne til? 

Condiment betyder  ’krydret tilbehør’ og er en fællesbetegnelse for alle de ting, vi bruger som tilbehør — herunder chutney, salsa og relish, men faktisk tæller sennep, engelsk sauce, chilisauce og andre typer kryddersaucer også med i kategorien ’condiment’. Produkterne tilfører maden sødt, surt og stærkt — det vil sige, giver flere smagsnuancer og dermed større velsmag. Man kan selv lave de engelskklingende herligheder, men man kan også købe dem. Generelt er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet jo dyrere, jo bedre smag. For næsten alle produkter gælder det, at de har lang holdbarhed, men de skal opbevares i køleskabet efter åbning.

CHUTNEY: Chutney kommer fra det indiske ’chat-ni’, der betyder stærkt krydret. En chutney består typisk af hakket frugt, vineddike, krydderier og sukker, som bliver kogt sammen til en tyktflydende konsistens.

De fleste chutneyer er stærke og ret krydrede i smagen, men de kan også være meget søde. Chutney er typisk baseret på frugt (mango, lime, banan, æble, daddel, fersken osv.), men man kan også få chutney baseret på grøntsager, for eksempel tomat- eller løgchutney, eller en blanding af frugt og grøntsager, for eksempel æble- og tomatchutney.

Tomatchutney er i øvrigt en glimrende erstatning for ketchup i burgere og som smørelse i sandwich. Ellers bruges chutney typisk som tilbehør til curries — det vil sige indiske karryretter — men de smager også godt som tilbehør til et stykke kød.

Lav din egen abrikos-ananas-chutney – se hvordan på Isabellas.dk

RELISH: Relish kan oversættes med pikant dressing, men betegnelserne relish og chutney bliver ofte brugt i flæng, så det er forståeligt, hvis der er lidt forvirring om begreberne.

Relish er ligesom chutney syltede grøntsager og frugter. Oprindelig er grøntsagerne og frugten mere finthakkede  og produkterne indeholder ikke så meget sukker som chutney. Der er også typisk mere bid i grøntsagerne — de kan faktisk godt være helt rå eller kun ganske let kogt. Der findes meget søde produkter på markedet, der kaldes relish, så grænserne er flydende. Brug relish som tilbehør til koldt kød, til gratiner, til stegt fisk eller hård ost som for eksempel pecorino eller manchego.

Rå gulerodsrelish – find opskriften på Madogbolig.dk

MINT SAUCE: Mint sauce eller myntesauce består af frisk mynte, der har trukket med vineddike og sukker. Mint sauce bliver næsten udelukkende anvendt som tilbehør til lammekød.

CUMBERLAND SAUCE: Cumberland sauce er en frugtsauce, der er baseret på ribsgelé, citron, appelsin, portvin og sennep. Man serverer den til vildt, kold skinke, kødpier og -terriner.

CURD: Curd er en engelsk frugtcreme, der indeholder æg og smør. Det klassiske smagsstof er citron (lemoncurd), men appelsin, lime og passionsfrugt samt blandinger af forskellige frugter er også godt. Spis curd ligesom marmelade på ristet brød eller scenes eller brug den som creme i kager og desserter.

Lav selv en nem ananaschutney
• ananas (cirka 500 g frugtkød)
• • 4 fed snittet hvidløg
• • 50 g hakket ingefær
• • 1 finthakket chili
• • 2 tsk salt
• • i 3/4 dl hvidvinseddike
• • 3 dl lys rørsukker

Skræl ananassen og skær kødet i terninger. Bland hvidløg, ingefær, chili og salt med lidt af vineddiken. Kog sukkeret sammen med resten af vineddiken i cirka 5 minutter.

Kom ananas og hvidløgsblandingen i og lad chutneyen simre med låg, til konsistensen er sirupsagtig, cirka 45 minutter. Hæld chutneyen i rengjorte krukker eller glas. Brug den som tilbehør til karryretter med ris, wokretter eller som tilbehør til and og kylling.

Kilde: Anita Lauridsen, madredaktør, ISABELLAS