Camilla fra De unge mødre: Derfor blev jeg overvægtig

Camilla Framnes er i dag en flot slank kvinde, men for få år siden vejede hun over 130 kilo. Nu fortæller hun hudløst ærligt om den livsstil, der endte med at blive en katastrofe for hendes fysiske såvel som mentale velbefindende.

For tre år siden måtte Camilla Framnes købe en ny seng. Der var ikke noget i vejen med den gamle, men den kunne kun klare en vægt på 130 kilo. Hun vejede 134. Det var et problem. Ikke bare for sengens ben – men for hele Camillas liv.
I dag er Camillas krop flot og veltrænet. Hendes vægt er dog bare én af mange forandringer, som den unge mor har været igennem.

Camilla Framnes har fundet kærligheden efter sin skilsmisse – se fyren på udeoghjemme.dk

Derfor blev jeg overvægtig
Camilla er i dag hudløst ærlig om den kost, der gjorde hende så stor. Aftensmaden bestod for det meste af fiskefileter og pomfritter, og når der var vasket op, kom der chips og dip på bordet – hver aften. En pose chips per mand. Og måske en halv mere, hvis det ikke var nok. Den fede og søde mad var som et slags narkotikum for Camilla. Hun kunne ikke få nok.

Men faktisk var det allerede på efterskolen at de dårlige madvaner blev til.

– Det var på efterskolen, jeg vænnede mig til, at når der skulle hygges, skulle der noget i munden. Jeg spiste helt uhæmmet. Ikke bare til måltiderne. Jeg brugte alle mine penge i Brugsen på baconchips, cola og kiks. Da skoleåret var slut, havde jeg taget 20 kilo på.

Og vægten blev ved med at stige, da Camilla kom hjem, for hendes madvaner ændrede sig ikke.

– Dårlige vaner kommer snigende, uden at man lægger mærke til dem. Pludselig var det en selvfølge, at jeg skulle have cola i pauserne og chips om aftenen.

Camilla Petersen fra De unge mødre blev tvangsindlagt, da livet blev for uoverskueligt – læs historien på udeoghjemme.dk

Vægten var en mental byrde
Som overvægtig var Camilla ulykkelig over at se sig selv i spejlet. Ulykkelig på shoppingturene i Aalborg med veninderne, hvor hun for det meste bare stod uden for prøverummene og kiggede på de andre. Af bitter erfaring vidste hun, at hun kun sjældent kunne få overarme og lår i tøjet i de almindelige butikker. Og butikkerne med tøj til store piger satte hun ikke sine ben i. For som hun siger:

– Hvis jeg gjorde det, skulle jeg jo erkende, hvor stor jeg var.

Den erkendelse tog mange år for Camilla. Og mens hun stod i det, forstod hun heller ikke, hvor meget hendes overvægt ødelagde hende mentalt.

– Min kost og min størrelse påvirkede mit humør langt mere, end jeg anede. Mit raseri var ustyrligt. Kom jeg til at brænde et par frikadeller på, kylede jeg hele panden i vasken. Der skulle ingenting til at få mig til at eksplodere.

Hun var heller ikke den mor, hun ønskede at være for sine to børn. Havde hun for eksempel givet sine drenge et bad, måtte hun ligge og puste ud på sofaen bagefter. Og hun skældte ud, hvis de ikke gik i seng i samme øjeblik, hun bad dem om det. Overskuddet var væk.

Det bedste opkald
Camilla blev større og større, og hvor langt vægten var gået op, hvis telefonen ikke en dag havde ringet, er svært at sige. Men den ringede, og da Camilla tog den, fik hun et tilbud, som i den grad kom til at ændre hendes livsstil, vægt og selvværd.

Camilla fik nemlig muligheden for at deltage i programmet ”De unge mødres drøm”, hvor Charlotte Bircow skulle hjælpe hende med at komme ned i vægt.

Det var en lang og sej kamp. Alene at skulle undvære de store mængder cola gav Camilla abstinenser i flere dage, men i sidste ende var det sliddet værd. Camilla tabte sig over 50 kilo. En kæmpe fysisk forandring. Men i virkeligheden var det den indre forandring, som gjorde mest indtryk på hende selv.

– Jeg er blevet langt gladere, har fået et helt andet overskud og langt mere selvtillid, siger hun.