Bizart: Dette kan fremkalde migræne

Noget tyder på, at lyn og torden kan fremkalde migræne, siger forskere.

Migræne kan bl.a. udløses af lyde og lugte, og nu tyder forskning på, at den smertefulde tilstand også kan trigges af lyn.
Forskere fra University of Cincinnati har undersøgt hovedpiner hos 90 midaldrende personer i flere måneder, og de fandt frem til, at migrænerne i højere grad opstod, når der var lyn og gråvejr i luften sammenlignet med mere mildt vejr.

Forskerne kan dog ikke helt nøjagtigt forklare, hvordan det hænger sammen, skriver Prevention.com.

- Det kan måske have noget at gøre med de elektromagnetiske forstyrrelser, som kommer fra lyn, det turbulente vejr som typisk kommer med lyn eller produktionen af skadelige kemikalier som ozon og nitrogendioxid, lyder tre af forklaringerne fra Geoffrey Martin, der er en del af forskerholdet bag undersøgelsen.

Læs om en dansk tv-stjerne, der tog orlov fra sit job for at komme en slem migræne til livs, på Billedbladet.dk

Mange forveksler årsager med symptomer
Hvor vigtige roller faktorer som lys, lyn, lyde og lugte rent faktisk spiller i forhold til en migræne, er ikke til at vide. En undersøgelse publiceret i tidsskriftet Neurology har nemlig vist, at folk med migræne ofte finder en årsag til hovedpinen – som f.eks. en bestemt lugt – der ikke er den egentlige årsag.

Det skyldes, at man meget let forveksler årsager med symptomer.

- Chokolade kan udløse din migræne. Men det kan også være din migræne, der på et meget tidligt stadie giver dig lyst til chokolade, siger Allen Towfigh, der er neurolog ved New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Han anbefaler, at man selv forsøger at provokere en migræne – selvom det ikke er så behageligt – for at finde årsagen.

- Hvis du har et bestemt krydderi under mistanke for at give dig migræne, skal du prøve det af og notere reaktionen i din hovedpine-dagbog. Hvis krydderiet udløser en migræne to eller tre gange, er det en trigger. Hvis du prøver det to eller tre gange uden en reaktion, så er det nok ikke krydderiet, der udløser migrænen, lyder det fra Allen Towfigh.  

Har du smerter? På Femina.dk får du 17 tips til at behandle forskellige smerter

Han giver her tre gode råd til, hvad du kan gøre, når migrænen begynder at genere:
- Spænd op i dine muskler i fem sekunder og slap herefter af. Begynd med musklerne omkring øjnene og fortsæt med hele kroppen, til du når dine fødder. Øvelsen kan løsne op i de muskelspændinger i hovedet, nakken og skuldrene, som kan få en migræne til at føles værre.

- Forskning har peget på, at akupunktur faktisk kan være lige så gavnligt mod migrænesymptomer som smertestillende medicin.

- Lidt Q10 eller urten Matrem kan mindske antallet af migræner, siger neurologen.

Kilde: Prevention.com