9 sejlivede myter om influenza

Influenza er en folkesygdom, der hvert år rammer mange danskere. De fleste af os ved en del om emnet. Eller gør vi? Vi tager et fakta-tjek på de mest udbredte misforståelser om sygdommen.

1. Influenza-vaccinen gør dig syg
Vaccinen er lavet af et inaktivt virus, der ikke kan overføre infektionen. Så bliver du syg efter at være blevet vaccineret, var du blevet det under alle omstændigheder. Det tager typisk 1-2 uger førend vaccinen beskytter optimalt, men mange der bliver syge lige efter at have modtaget vaccinen, tror at det er vaccinen, der er skyld i sygdommen.

2. Hvis du er sund og rask, behøver du ingen vaccine
Sandt er det, at det især anbefales ældre borgere og folk med svageligt helbred at få influenza vaccinen, men faktum er, at selv helt raske mennesker høster fordele ved at blive vaccineret.  Alle der har en stor berøringsflade med mennesker, kan potentielt smitte, og det undgår man i høj grad, hvis man bliver vaccineret.

3. Når først du er vaccineret, får du aldrig influenza mere
Vaccinen er blot et led i en række af forholdsregler, du kan tage, for at undgå influenzaen. Prøv, så vidt det er muligt, at undgå kontakt med smittede personer.  Sørg for at have en god håndhygiejne, det er for eksempel altid en god ide at vaske hænder, når du kommer hjem fra arbejde, institution osv. Sørg også for at familien overholder samme hygiejnestandarder.

Desuden forekommer der løbende variationer af influenzavirussen, som vaccinen måske ikke beskytter imod, så derfor kan en ny vaccine komme på tale.

Må du kalde chefen for ”lede kælling” til julefrokosten? Læs svaret på q.dk

4. Du smitter kun, når du føler dig syg
Faktum er, at op imod 20 – 30 procent af alle syge, slet ingen symptomer har, indtil sygdommen er langt inde i forløbet. Smittefaren derimod er til stede, fra man selv får sygdommen, og da det tager ca. et døgn, førend man selv får de første symptomer, kan man altså nå at smitte en hel del.

5. Vaccine hvert år er overflødigt
Influenza-viraet muterer ganske ofte, så derfor kommer der hele tiden nye varianter til. Derfor er det en rigtig god ide at bliver vaccineret hvert år.

6. Du kan få influenza af at have for lidt tøj på, have vådt hår i kulden osv
Influenza er en virussygdom, og den eneste made at få sygdommen på, er ved at være blevet udsat for virusset ved kontakt med andre smittede. Sygdommen spredes via luften, men sandt er det, at den ofte er mest udbredt i de kolde måneder. Muligvis derfor er misforståelsen omkring, hvordan man får sygdommen opstået.

7. Føde nærer sygdommen
Nogle tror, at man skal skrue ned for maden, hvis man vil influenzaen hurtigt til livs. Det er ikke tilfældet, og en mangelfuld kost kan direkte være med til at forlænge sygdomsforløbet, da ens immunforsvar bliver yderligere svækket. Desuden tilrådes det, at man drikker masser af væske under sygdomsforløbet.

Det skal du IKKE gøre efter sex. Få svaret på q.dk

8. Varm suppe gør dig hurtigere rask
Varme væsker kan være med til at nedtone noget af ubehaget ved sygdommen, for eksempel en øm hals, men det har ingen reel indflydelse på længden af sygdomsforløbet. 

9. Antibiotika kan afkorte sygdomsperioden
Antibiotika er beregnet til at bekæmpe bakterier, men er så godt som ubrugelige mod viral-infektioner som influenzaen.  Der kan dog, i forbindelse med sygdommen, opstå følgekomplikationer, der kan bekæmpes med antibiotika, så hvis sygdomsforløbet strækker sig længere end tre til fem dage, skal man kontakte sin læge.

Kilde: Harvard Medical School of Harvard University