5 sunde tal du bør kende

Du kan gøre meget for dit eget helbred, hvis du har styr på disse sundhedstal.

Vi kender alle vores telefonnummer, vores CPR-nummer og vores pin-kode til dankortet. Men ifølge Oestrogen.dk er det nogle helt andre tal, vi skal have styr på, hvis vi vil kende vores egen helbredstilstand.

Kend dit blodtryk
De første vigtige tal, du bør kende, er dit blodtryk. Omkring 1 million danskere render rundt med for højt blodtryk, skriver Hjernesagen.dk  Du bør få målt dit blodtryk en gang om året. Din læge kan gøre det for dig, eller du kan købe din egen blodtryksmåler.

Sådan spiser du dig fra sygdomme. Læs mere på alive.dk 

Kend dit taljemål
Det andet tal, du bør kende, er dit taljemål. For meget fedt på maven kan være farligt og resultere i mange livsstilssygdomme og afsløres i dit taljemål.

Tommelfingerreglen er, at for kvinder øges risikoen for sygdomme ved et taljemål på 89 cm eller derover, mens mændenes sygdomsrisiko forøges med et taljemål på 94 cm eller derover. Det varierer dog lidt afhængigt af din højde.
Mål din talje en gang om måneden.

Din vægt
Det tredje tal er din vægt. Vej dig en gang om ugen, og skriv den ned. Din vægt kan svinge, men det er vigtig at have styr på, at den ikke pludselig stiger eller falder drastisk.

Kend dit kolesteroltal
Det fjerde tal, du skal have tjek på, er dit kolesteroltal. Kroppen prøver hele tiden at udbedre de skader, der kommer, og kolesterol regulerer eksempelvis blodtrykket, hvis det sniger sig op. Men hvis mængden af kolesterol er for høj, kan det blive farligt. Derfor er det vigtig hele tiden at kende tallet.

Du kan få tjekket dit kolesteroltal hos din læge.

Kend dit blodsukker
Det femte tal, der er vigtigt at have styr på, er dit blodsukker. Blodsukkeret har stor betydning for dit helbred. Det er en nem test at få taget. Det er bedst på fastende hjerte, eller minimum 6-8 timer efter indtagelse af et måltid.
Du kan få målt dit blodsukker ved lægen, og kræver kun et lille prik i en finger eller selv anskaffe dig en blodsukkermåler.

Vælg træning efter din personlighed. Læs mere på alive.dk