4 gode grunde til at droppe light-sodavand

Light-sodavand er bestemt ikke sundt. Den kan faktisk skade din krop på flere måder.

Der er jo ingen kalorier i en light-sodavand, så derfor er der vel ikke de store problemer i at drikke den?

Sådan tænker mange måske, men jo, det er der faktisk problemer i. For udover at stimulere din trang til søde sager, kan den ødelægge dine nyrer, forstyrre dit stofskifte og gøre dig tykkere.

Har du brug for lidt motivation til at droppe light-sodavanden helt, får du fire gode grunde her:

Dine nyrer kan tage skade
Når du drikker løs af light-sodavand, bør du måske tænke på, det går ud over dine nyrer. En undersøgelse foretaget på Harvard Medical School på mere end 3.000 kvinder viser, at light-sodavand fordobler risikoen for at få nyresvigt.

Selve nyrefunktionen begyndte faktisk at blive dårligere, når kvinderne drak mere end to light-sodavand om dagen.

Dit stofskifte forstyrres
En enkelt light-sodavand om dagen kan faktisk øge risikoen med 34 pct. for, at du får metabolisk syndrom, viser en undersøgelse blandt 10.000 personer foretaget på University of Minnesota.

Det er en samling af forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer, som bl.a. kommer til udtryk ved mavefedt, diabetes og et højt kolesteroltal, der i øvrigt øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Det vides dog ikke, om tendensen skyldes et højt forbrug af light-sodavand, generelle livsstilsproblemer eller begge dele.

Sæt gang i din forbrænding og smid nogle kilo. Få seks gode tips på Femina.dk

Du bliver tykkere
Selvom der ikke er nogen kalorier i light-sodavand, øger du faktisk risikoen for at blive overvægtig, jo flere light-sodavand du drikker. Det har en undersøgelse ved University of Texas Health Science Center vist.

Drikker du to eller flere dåser light-sodavand om dagen, øger du risikoen for at blive tykkere med 500 pct. Det skyldes ifølge en undersøgelse fra Purdue University, at de kunstige sødemidler stimulerer dig til at overspise, da den søde trang presser på. Kroppen tror nemlig, du indtager sukker – og så vil den have mere.

Vil du tabe dig, skal du faktisk ikke gå på slankekur. Læs om grunden til det på Femina.dk

Du ødelægger tænderne
Med en pH-værdi på 3,2 kan light-sodavand være ganske skadelige for tænderne. Syren ødelægger emaljen på tænderne, og light-sodavand er faktisk ikke bedre end almindelige sodavand.

En undersøgelse fra University of Michigan har vist, at voksne, der drikker tre eller flere sodavand om dagen, havde markant dårligere tandsundhed. De havde også flere huller og manglede flere tænder end dem, der ikke drak sodavand.

Kilde: Prevention.com