Bilbrande har hærget området i og omkring København det seneste stykke tid. Indtil videre har efterforskningen ikke ført til opklaring af de mange brande. Nu fortæller politiet, at de arbejder ud fra tre teorier om den eller de mulige gerningsmænd.

De mange bilbrande i København og omegn hærger stadig. I weekenden måtte politiet igen rykke ud til elleve brande. Det skriver TV 2. Lige nu er ordensmagten især udfordret af, at brandene foregår forskellige steder.

»Vi arbejder på at se, om der ikke skulle være en eller anden form for sammenhæng, Men det har spredt sig ud over hele byen, så det er svært for os lige nu,« siger Jens Møller, efterforskningsleder ved Københavns Politi, til TV 2.

En ny opgørelse fra politiet viser, at der alene i år har været konstateret 200 bilbrande 111 forskellige steder. Dermed har vi med tre måneder tilbage af 2016 ramt hele sidste års antal af bilbrande.

Politiet arbejder på højtryk for at få stoppet brande og fortæller til TV 2, at de blandt andet arbejder ud fra særligt tre teorier.

Den første teori er, at brandene skyldes såkaldte copy-cats. Det vil sige, at nogen ser de mange bilbrande og føler sig 'inspireret' til at gå ud og kopiere forbrydelsen. Det kan være en mulig forklaring på, hvorfor brandene spreder sig inden for et lokalområde.

Den anden teori er, at det er en bestemt gruppe, der står bag og som leger katten efter musen med myndighederne.

Politiets sidste og mindst sandsynlige teori er, at nogle bilejere selv sætter deres biler i brand, fordi de ser de andre bilbrande som et skjul til at få fusket sig til nogle forsikringspenge.

Flere vidner har set brande i deres lokalområde og kan rystet fortælle om hætteklædte mænd med benzindunke, der overhælder og antænder biler, på trods af at der blev råbt af dem.

Vidner fra Vognmandsparken på Østerbro fortæller til TV 2 Lorry, at der natten til lørdag omkring klokken halv et blev set flere gerningsmænd i området. De forsøgte at sætte ild til biler, men lykkedes kun med at antænde og udbrænde en bil, før de blev skræmt væk.

Området har tidligere været plaget af hærværk og grafitti, og derfor er der også opsat en del overvågning rundt omkring, fortæller afdelingsformand i Vognparken Svend Lauritsen til TV 2 Lorry

Han tror, at der er tale om nogle rodløse unge, som ikke har noget at tage sig til i deres fritid, alligevel er han uforstående over for formålet med den slags hærværk.

»Jeg kan simpelt hen ikke se ideen i det her. Et gement indbrud, det kan man til dels forstå, men at sætte ild til en bil, det kan min kyllingehjerne ikke rumme. Jeg forstår ikke, at man ødelægger en bil, der betyder meget for en familie, der er afhængige af den, og som har givet mange penge for den,« siger Svend Lauritsen til TV 2 Lorry

I slutningen af august anholdt politiet en mistænkt, men indtil videre har de mange bilbrande fortsat. Politiet har nedsat en særlig gruppe som skal efterforske bilbrandene med især mere overvågning og patruljering.

Politiet hører stadig gerne fra borgere, der har været vidne til noget eller ligger inde med tips, som kan lede på sporet af mulige gerningsmænd.