Få danskere oplever kriminalitet, fastslår rapport. Omkring voldtægter kan der dog spores negativ tendens.

København. Selv om der dagligt rapporteres om vold, tyveri og hærværk i de danske medier, er der faktisk ikke mange danskere, der oplever kriminaliteten selv.

Kun hver syvende dansker blev i 2015 udsat for en form for kriminalitet, viser en årlig offerundersøgelse, der udarbejdes af Justitsministeriet.

Dermed lægger niveauet for kriminalitet sig på samme historisk lave niveau som sidste år.

Undersøgelsen flugter samtidig med Rigspolitiets seneste analyse, der viser, at anmeldelser i Danmark fra 2009-2015 er faldet med knap 20 procent til det laveste niveau i mange år.

De overordnede positive tal glæder justitsminister Søren Pind (V), der dog også finder enkelte negative tendenser i undersøgelsen.

- Undersøgelsen viser også en lille stigning af kvinder, der oplever at have været udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå.

-Selv om tallene skal tages med visse forbehold, skal vi tage det alvorligt, at flere oplever at have været udsat for så krænkende overgreb. Derfor har vi blandt andet skærpet straffen for voldtægt, lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Et udsnit af danskere bliver hvert år i forbindelse med undersøgelsen spurgt, om de har oplevet en form for kriminalitet i det forgangne år.

Der er altså ikke tale om antallet af anmeldelser, men den oplevede kriminalitet. På den måde kan undersøgelsen også afdække, om der er skyggetal.

Eksempelvis kan man i undersøgelsen læse, at 1,9 procent af de adspurgte kvinder angiver, at de inden for en femårig periode har oplevet at være udsat for tvangssamleje eller forsøg herpå.

Men det er kun hver fjerde, der anmelder oplevelsen til politiet.

Undersøgelsen viser også en lille stigning i antallet af kvinder, der siger, at de har oplevet tvangssamleje sammenlignet med sidste år, men tallene er behæftet med usikkerhed.