Vold og trusler er hverdagskost på psykiatriske botilbud, viser aktindsigt.

Trusler og voldelige overfald er skræmmende hverdags-hændelser på en række psykiatriske botilbud rundt omkring i landet. Det viser en stribe tilsynsrapporter, som Arbejdstilsynet har udarbejdet i 2015, og som BT har fået aktindsigt i.

Beboerne er paranoide, voldelige og påvirkede af alkohol eller narko. De ansatte er ofte alene på vagt og er i konstant risiko for at blive slået ned eller det, der er værre. Sådan er virkeligheden på en række psykiatriske botilbud. Det viser en række sager, hvor Arbejdstilsynet har udstedt straks-påbud om, at der skal gøres noget aktivt for at forbedre medarbejdernes sikkerhed.

»Risikoen for vold og trusler er dagligt til stede for medarbejderne,« lyder konklusionen i en tilsynsrapport fra Sønderåen i Vejle.

De psykiatriske bosteder hører under socialloven, og personalet har derfor færre beføjelser end personalet på psykiatriske hospitaler. Borgeren befinder sig i eget hjem og må f.eks. drikke alkohol og have våben på værelset. Mange steder tages der narko og ryges hash, og det eneste, personalet kan gøre, er at tilkalde politiet, hvis det bliver for slemt.

Fem drab på fire år

Sikkerheden på de psykiatriske botilbud er kommet i fokus efter en række tragiske sager de sidste fire år, hvor i alt fem ansatte er blevet myrdet af psykisk syge beboere. Senest blev 57-årige Vivi Nielsen slået ihjel på bostedet Lindegården.

En tilsynsrapport viste efterfølgende, at det haltede med sikkerhedsprocedurerne på bostedet, og at medarbejderne var i mere eller mindre konstant fare på bostedet.

BTs gennemgang af rapporterne fra Arbejdstilsynet viser, at forholdene på Lindegården ikke adskiller sig væsentligt fra forholdene på andre bosteder.

De i alt 11 rapporter beretter om beboere, der går amok uden forvarsel, og om ansatte, der får tæsk og må flygte eller forskanse sig på kontoret. Overfaldene resulterer i fysiske skader og bunkevis af sygemeldinger.

Sikkerheden er for dårlig

I alle sagerne finder Arbejdstilsynet, at sikkerhedsprocedurerne for de ansatte er mangelfulde.

Flere steder kritiseres for ikke i tilstrækkelig grad at sikkerhedsvurdere beboerne og for, at de ansatte ikke har gode nok muligheder for at få hjælp i tilfælde af et overfald.

Ann-Charlotte Kongsbak, der er tillidsrepræsentant på bostedet Lindevang i Helsingør, har selv været udsat for vold, da hun var ansat på et bosted i København. Efter overfaldet var hun sygemeldt i tre uger og måtte gå til krisepsykolog.

»Vold er desværre en del af hverdagen på bostederne. Man har valgt at spare en masse psykiatriske sengepladser, og derfor udskriver man i dag patienter, før de er velbehandlede. Når man udskriver folk, der har en forvrænget virkelighedsopfattelse, så vil der være en risiko for, at tingene eskalerer,« siger Ann-Charlotte Kongsbak.

På Lindevang er der et enormt fokus på sikkerhed, og bostedet har ikke for nylig modtaget straks-påbud, men alligevel forekommer der episoder, hvor ansatte bliver udsat for vold og trusler, fortæller Ann-Charlotte Kongsbak.

At tæsk og trusler er hverdag, fremgik også af en undersøgelse, FOA fik udarbejdet i 2014. 54 pct. af FOAs medlemmer, der arbejder i psykiatrien, havde været udsat for vold det seneste år.

26. marts blev 57-årige Vivi Nielsen dræbt af en 30-årig psykisk syg stofmisbruger på Center Lindegården.
26. marts blev 57-årige Vivi Nielsen dræbt af en 30-årig psykisk syg stofmisbruger på Center Lindegården. Foto: Privat
Vis mere

37-årige Dorthe Christiansen blev stukket ned og dræbt på Center Ringbo i Bagsværd 2. december 2013
37-årige Dorthe Christiansen blev stukket ned og dræbt på Center Ringbo i Bagsværd 2. december 2013
Vis mere

7. maj 2014 blev den 69-årige læge Flemming Møgelmose og den 40-årige socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn (billedet) dræbt af en 28-årige beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj.
7. maj 2014 blev den 69-årige læge Flemming Møgelmose og den 40-årige socialrådgiver Jan Bundtofte Stryhn (billedet) dræbt af en 28-årige beboer på forsorgshjemmet Saxenhøj.
Vis mere

Judy Meiniche Simonsen blev sidst set tirsdag eftermiddag, da hun sammen med den Kristian Heilmann kørte af sted fra Bostedet Blåkjærgård, hvor den drabsmistænkte har boet frivilligt i omkring otte måneder. Liget af den 46-årige pædagog blev fundet onsdag formiddag ved et ishus i Dollerup bakker ved Viborg. Hun blev dræbt 2. februar 2012.
Judy Meiniche Simonsen blev sidst set tirsdag eftermiddag, da hun sammen med den Kristian Heilmann kørte af sted fra Bostedet Blåkjærgård, hvor den drabsmistænkte har boet frivilligt i omkring otte måneder. Liget af den 46-årige pædagog blev fundet onsdag formiddag ved et ishus i Dollerup bakker ved Viborg. Hun blev dræbt 2. februar 2012. Foto: Privat
Vis mere

BT har her udvalgt nogle af de værste voldsepisoder fra Arbejdstilsynets rapporter. BT har forsøgt at få en kommentar fra alle bostederne, men har ikke fået svar i alle sagerne.