Danmark har fået sin første dom i en sag om transdiskrimination, efter et vikarbureau er blevet dømt til at betale erstatning til en kvinde, som blev fyret, fordi hun er transkønnet.

For første gang i danmarkshistorien er der faldet dom i en sag om transdiskrimination.

Retten i Aarhus har ifølge Fagbladet 3F dømt vikarbureauet Jysk Mandskabsservice til at betale 30.000 kroner for diskrimination, da det fyrede en medarbejder, der er transkønnet.

Advokat Rune Asmussen fra 3F, der har ført sagen, kalder dommen »historisk«:

»Den slår fast, at du både som transseksuel og transvestit er omfattet af direktivet omkring diskriminering på baggrund af køn. Det vil sige, at du ikke behøver at have fået foretaget en kønsskifteoperation for at være beskyttet af direktivet,« siger han til Fagbladet 3F.

Sagen begyndte i 2012, da transkvinden Michelle, der er født som mand, men lever som kvinde, blev sendt ud for at udføre lagerarbejde gennem vikarbureauet Jysk Mandskabsservice. Efter sin første dag fik hun at vide, at arbejdsgiveren var tilfreds, men ønskede, at hun »skruede ned for sin femininitet«. Dagen efter blev hun fyret med begrundelsen, at man »ikke ønskede en som hende ansat.«

Herefter tog Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) fat i 3F, som indledte sagen mod vikarbureauet.

Ikke overraskende er forperson for LGBT Søren Laursen yderst tilfreds med afgørelsen.

»Jeg glæder mig på Michelles vegne over succesen, og jeg er glad for, at hun har haft overskud og vilje til at stå igennem sagen, for kun på den måde bringer vi loven i anvendelse og skaber afklaring om, hvor langt dens beskyttelse rækker,« siger han i en skriftlig kommentar.