Brugen af overvågningskameraer ser ud til at være steget voldsomt. De kan forebygge planlagt kriminalitet.

København. Videovervågningskameraer i parkeringskældre kan forhindre, at der bliver stjålet fra bilerne. Men de standser ikke vold i nattelivet.

Det fortæller Hans Peter de Place Hansen, der er konsulent i Det Kriminalpræventive Råd.

- Vi ved, at tv-overvågning kan være med til at forebygge planlagt kriminalitet. Det handler typisk om tyveri, og de klassiske eksempler er tyveri af biler eller tyveri fra biler på parkeringspladser og i p-huse, siger konsulenten.

Foreningen Sikkerhedsbranchen anslår, at der i dag er opsat 1,5 millioner kameraer i Danmark. Tallet er baseret på estimater fra producenter, distributører og installatører af overvågningskameraer.

Overvågningskameraerne kan rent faktisk være med til at sikre, at der bliver begået mindre kriminalitet. Ifølge Hans Peter de Place Hansen vil tyvene nemlig ikke nødvendigvis opsøge en øde villavej, hvis p-huset er overvåget.

- Lidt af kriminaliteten vil flytte sig. Men vi ved, at den positive effekt, som forebyggelse har et sted, også smitter af på andre steder, der ligger i nærheden, siger han.

Men når en forbrydelse sker impulsivt, kan kameraer ikke forebygge forbrydelsen.

- Det er typisk vold, slagsmål og overfald. Her handler gerningsmanden i affekt, siger Hans Peter de Place Hansen.

Sikkerhedsbranchen vurderer, at der bliver sat 200.000 overvågningskameraer op om året. For syv år siden var tallet 50.000.

Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet, der er professor med speciale i overvågning, fortæller, at ingen har overblik over, præcis hvor mange kameraer, der findes i Danmark.

- Men der er ingen tvivl om, at det er rigtig mange. Jeg tror ikke, man kan gå igennem en by af en vis størrelse uden at blive filmet, siger han.

Professoren mener, at der mangler information om, hvordan kameraerne rent faktisk bliver brugt.

- Det er ikke sikkert, at alle kameraerne bliver brugt til at bekæmpe kriminalitet. Man kan også bruge dem til at tjekke, om medarbejderne gør, som de har besked på, eller hvem der går hjem med hvem i boligforeningerne, siger han.

- Det ved vi meget lidt om. Vi mangler at kigge på, hvordan kameraerne bliver brugt, og om de overholder lovgivningen, siger han.

/ritzau/