Undren i retten: Hvorfor opførte Yahya Hassan sig så mærkeligt?

'Undskyld, men er der et eller andet med dårlig hukommelse?' måtte anklageren spørge under dagens sag mod Yahya Hassans overfaldsmand. For den unge digter huskede bemærkelsesværdigt lidt fra overfaldsdagen.

Til ovenstående spørgsmål svarede den 18-årige Yahya Hassan i øvrigt: 'Jeg ryger nogle joints en gang imellem'.

Det er nok næppe den fulde forklaring på, at Yahya Hassan stort set intet husker fra mandag 18. november, da han lidt før klokken 19.00 blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård og slået i hoved og på kroppen.

Læs også: Dom: Fem måneders fængsel for overfald på Yahya Hassan

Mandag blev hans overfaldsmand, den 24-årige Isaac Meyer, idømt fem måneders fængsel for at have slået Hassan gentagne gange, og retten lagde vægt på, at han netop slog, fordi han genkendte den islam-kritiske Yahya Hassan fra medierne, hvor Hassan de seneste måneder råt for usødet har beskrevet sin opvækst på svigt, tæsk og kriminalitet i en århusiansk ghetto. Men mandag kunne Yahya Hassan ikke engang genkende gerningsmanden i retten, og han kunne ikke huske, at han havde råbt 'vantro' og 'dø'. Og han kunne heller ikke huske at have talt med politiet.

- Det var en meget utraditionel opførsel af et vidne. Jeg tror aldrig, at jeg har set den opførsel i retten før. Han fik også noget længere line, end andre ville få, tror jeg. Hvis andre på den måde pludselig påstod, at de ikke kunne huske noget, de havde oplevet for tre uger siden, havde man nok ikke ladet dem få så lang line, sagde forsvarer for Yahya Hassans overfaldsmand, Jane Ranum, der måtte tage imod flere hug fra en tydeligt irritabel Yahya Hassan.

Hassan ville end ikke stå ved, at han var afsender på digtet 'Forurettet', som handler om overfaldet, og som han for nylig læste op på Politiken TV, hvori han beskriver, hvordan han 'himler med det hvide' af 'to muhammedanere'.

 Læs også: Må Yahya Hassan godt sige perker?

- Jeg har ikke skrevet det digt. Jeg er ikke ansvarlig for det, aviserne skriver. Man kan ikke stole på aviserne. Hvorfor bliver du ved med at henvise til et digt, jeg ikke har skrevet, forsvarer? Når dommeren har forstået, jeg ikke har skrevet det, sagde Yahya Hassan i retten.

Stort set alle, der var til stede i retssal 60 mandag, undrede sig. Var det en kunstner, der teede sig? Eller var det en presset ung mand, der var gået fra ukendt 18-årig til truet debattør med PET-vagter på rekordtid? 

- Jeg synes, at det var ærgerligt for sagen pga. dens mere principielle karakter, at der var en så ringe hukommelse om, hvad der var sket. Jeg kan bare konstatere, at han ikke kunne huske særligt meget, og det undrer jeg mig over, sagde anklager Søren Harbo efter dommen, som han i øvrigt var særdeles tilfreds med.

Også selvom to af punkterne smuldrede i sagen. Punktet om hærværk, fordi det alligevel ikke kunne bevises, at Yahya Hassans jakke blev revet i stykker. Og punktet om de ord - vantro og dø - som gerningsmanden skulle have råbt under overfaldet.

Læs også: Yahya Hassan mellem bombehunde og barrikader

Mandag blev Yahya Hassan ledsaget af to PET-vagter til retten, fordi flere personer har truet med at gøre det, Isaac Meyer gjorde alvor af. Men da anklager Søren Harbo forsøgte at kæde sikkerhedsforanstaltningerne sammen med den islam-kritik, som Yahya Hassan er kommet med i kølvandet på sin nyudgivne digtsamling, bed Yahya Hassan også fra sig.

- Jeg er ligeglad med, hvad I gør med gerningsmanden, jeg er ligeglad med, at jeg er blevet overfaldet, og om jeg bliver overfaldet. Han er ikke mit problem, han er jeres problem, han er retssystemets problem, han er ytringsfrihedskæmpernes problem, sagde Yahya Hassan i en næsten uafbrydelig talestrøm.

Den 24-årige Isaac Meyer ankede efter en kort overvejelse sin dom til Landsretten, og hans forsvarer kærede også kendelsen om den fortsatte varetægtsfængsling.

Læs også: