Julen er højsæson for butikstyve, der også er blevet mere aktive under den økonomiske krise.

Får du en julegave uden byttemærke på, skyldes det måske ikke bare en glemsom ekspedient. Det kan være, at gaven aldrig er kørt igennem butikkens kasseapparat.

Julen er nemlig højsæson for butikstyverier, som samtidig bliver mere udbredt på grund af den økonomiske krise, skriver Jyllands-Posten.

- Svindet stiger og stiger, og det kan hænge sammen med krisen. Vi hører, at det er slemt med butikstyverier omkring juletiden, siger Micael Heitmann, landechef i Checkpoint Systems, der måler svind og tyveri.

Firmaet kan konstatere en stigning i de forsvundne varer over de sidste to år, og i 2011 står svindet til at stige med seks procent.



Tyvene har gode betingelser i juletiden, hvor butikkernes personale har travlt med at pakke gaver ind. Og hos Københavns Politi genkender man billedet af et stigende rapseri.

- Der er mange kunder, og butikstyvene har lettere spil end på almindelige butiksdage. Det udnytter de, siger pressekoordinator Lars-Christian Borg fra Københavns Politi.

Ifølge Rigspolitiet er antallet af anmeldte butikstyverier steget 12 procent fra 2007 til 2010.

Butikkerne reagerer på de mange tyverier ved at skrue op for sikkerheden, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Hver fjerde butikskæde har højere beredskab i juletiden, og flere steder er der skruet op i forhold til sidste år.

Til gengæld er det så som så med konsekvenserne for de tyve, der bliver opdaget. Hver anden butik undlader nemlig at anmelde tyvene.

Men det er ikke normalt lovlydige danskere, som bliver forskånet for lovens lange arm, vurderer en ekspert.

- Det handler om, at de, der stjæler, stjæler endnu mere. De plejer kun at stjæle til sig selv, men i julen skal de også stjæle til andre, siger professor Søren Askegaard fra Syddansk Universitet.

/ritzau/