Tyve stjæler for 76 millioner kroner fra kirkerne

På seks år er der erstattet værdier for 76 millioner kroner i den danske folkekirke. Landsforeningen af menighedsråd finder antallet af tyverier alarmerende højt.

Der stjæles i stor stil fra folkekirken.

Siden 2007 er der blevet erstattet værdier for 76 millioner kroner, skriver Kristeligt Dagblad.

En havetraktor, en Arne Jacobsen-stol, en udendørs PH-lampe og en 200 år gammel kirkebøsse er bare nogle eksempler på, hvad tyvene går efter.

Antallet af tyverier er foruroligende højt, mener formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen,

»Jeg synes, det er alt for meget, og det er frygteligt ærgerligt. Man kan spørge, om man er omhyggelig nok med at låse det inde, man har. Det er menighedsrådene, der står med ansvaret i de her sager. Og der er indimellem nogen, der tror, at de bor i sikre områder, men det er altså ofte ikke tilfældet,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

I Kirkeministeriet mener kontorchef Klaus Kerrn-Jespersen, at beløbet 76 millioner kroner ikke er problematisk højt.

»Beløbet skal ses i forhold til bygningsmassen. Folkekirken er jo ude flere tusinde steder, og det er bare kirkerne. Så skal man tage et lignende antal graverskure og sognegårde. Så jeg ser det egentlig som en positiv historie, at man kan holde så mange kirker åbne, uden at der bliver taget mere, end der gør,« siger Klaus Kerrn-Jespersen.

Claus Bundgaard Christensen, lektor i historie ved Roskilde Universitet, mener ikke, at tyveri fra kirken er forbundet med særlige etiske overvejelser.

»For disse tyve er det lige meget, om det er kirkesølv eller narkotika. De har formentlig ingen religiøse kvababbelser. Tingene ryger på et illegalt marked, der altid har eksisteret, og hvis man ser ned gennem Europa, vil man se et voksende antal tyverier af kulturgenstande. Ofte er det genstande, der kan sælges på et illegalt marked, og de her tyve er skruppelløse i forhold til, hvordan de bærer sig ad, og hvad de ødelægger undervejs,« siger han til Kristeligt Dagblad.

I Danmark er der 2.354 kirker, heraf cirka 1.000 såkaldte vejkirker, der har åbent for besøg mange af døgnets timer. Der bliver i gennemsnit om året foretaget godt 450 indbrud i folkekirkens ejendom.