Demonstranter tilbageholdt og kropsvisiteret, tibetanske flag blev konfiskeret, en kæde af blå »salatfade« afskærmede en fredelig demonstration på Højbro Plads, og en journalist fra Ekstra Bladet, der hang plakater op af en brændende tibetaner, blev anholdt.

Alt sammen skete under den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i sommeren 2012, og tirsdag - godt 20 måneder senere - har Københavns Byret afgjort, om der var tale om magtmisbrug fra politiets side, da demonstranterne blev tilbageholdt.

Seks demonstranter fra gruppen Støttekomitéen for Tibet, som alle ville gøre opmærksom på de knægtede menneskerettigheder i Tibet, stævnede nemlig efter episoden politiet for frihedsberøvelse, fordi gruppens protester blev forhindret i at blive set og hørt.

»Det er et demokratisk problem, at vi skal opleve de her begrænsninger på dansk jord,« sagde den ene af de seks demonstranter i gruppen, Sara Berthou, til DR, da retssagen begyndte for et år siden.

Det var Københavns Byret for en enkelt af demonstranternes vedkommende enig i. Han fik tirsdag medhold i, at han blev tilbageholdt uretmæssigt, da han ifølge Støttekomitéen for Tibet var frihedsberøvet i godt en time i Kongens Have »blot for at flage med det tibetanske flag«, forklarer gruppens forsvarer Claus Bonnez til TV 2 News.

Derimod misbrugte politiet ikke sin magt ved at eskortere fire øvrige demonstranter væk fra Christiansborg Slotsplads og kortvarigt tilbageholde en femte to gange, afgjorde retten.

»Vi er selvfølgelig skuffede over, at de fem blev afvist, og vi skal til at diskutere, hvem der anker dommen nu. Men på den anden side er vi glade for det ene medhold. Man må jo konstatere, at politiet virkelig har overskredet sine beføjelser, når man beder en person opholde sig på et sted i over en time, bare fordi han har viftet med det tibetanske flag. Det er jo ikke forbudt i Danmark,« siger formanden for støttekomitéen, Anders Højmark Andersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Forud for Hu Jintaos besøg havde politiet forsikret om »et stort set up«. At det betød at skjule al støtte til Tibet for den tibetkritiske præsident, har politiet afvist, men det var sådan, demonstranter oplevede det. Og i kølvandet på byrettens dom, vil Støttekomitéen for Tibet nu også have rettens ord i den principielle sag.

»Nu vil vi køre en civilretlig sag om de centrale spørgsmål som ytringsfrihed og demonstrationsfrihed. Denne sag har kun handlet om frihedsberøvelsen og ikke om, at demonstranterne har fået taget det tibetanske flag eller er blevet forhindret i at ytre sig« siger Anders Højmark Andersen og fortsætter:

»Denne sag har mere været en måde at få fremskaffet nogle beviser fra politiet på og finde ud af, hvor vi står henne. Nu er vi bedre klædt på til den egentlige sag.«