Der var tre jublende stiftere, da Nye Borgerlige i september 2015 - dengang under navnet Vi Konservative - så dagens lys, men torsdag på et stort opsat pressemøde, da de skulle høste frugterne efter onsdagens opstillingsberettigelse til folketinget, var de kun to.

Væk var Svend Pedersen, der i Facebook-opslag dagen efter stiftelsen fra både Pernille Vermund og Peter Seier Christensen ellers fik en del af æren for partiets stiftelse.

Men få dage efter, at det nye parti kom til verden, forlod Svend Pedersen Nye Borgerlige, og i disse dage, hvor partiet når sit foreløbige højdepunkt, kan han se sit navn figurere i et anklageskrift tiltalt for underslæb i en række forhold, der fandt sted blot få måneder før partiets stiftelse.

BT har fået aktindsigt i det pågældende anklageskrift, og det viser, at Svend Pedersen er tiltalt for som medhjælper i selskabet Peter B. Vin at have tilegnet sig mindst 80 flasker vin, der var i hans varetægt, for at skaffe sig selv eller andre uberettiget vinding.

Ligesom han er tiltalt for at have forbrugt 50.000 kroner, der var betroet ham.

Derudover lyder det i anklageskriftet, at Svend Pedersen, der også er tidligere medlem af Liberal Alliance, er tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 296, fordi han angiveligt uretmæssig har indsat sig selv som ejer og direktør i selskabet Peter B. Vin.

'Jeg forventer tiltalefrafald'

Selv nægter Svend Pedersen sig skyldig og forklarer skriftligt over for BT, at han blot hjalp en ven, og »længere burde den ikke være.«

»Jeg har været afhørt af politiet i en sag, hvor jeg kan forvente tiltalefrafald, eller hvis sagen kommer for retten - frifindelse,« skriver han.

Til de specifikke tiltaleforhold lyder forklaringen fra Svend Pedersen blandt andet, at de betroede penge var løn, mens det skiftende ejerforhold skyldtes, at Peter B. Vin tilbage i februar 2015 stod uden ejer, og det ændrede ejerforhold derfor var aftalt.

»De 'betroede penge' drejer sig om løn for arbejdet som direktør, sælger, markedsføring, bogholder og meget andet i partnerskabet: kr 20.000 pr måned. Jeg trak lønnen ud i april 2015, da samarbejdet ophørte,« skriver han og tilføjer:

»De to oprindelige ejere af Peter B Vin ApS forsvandt, og dermed stod Peter B. Vin 1. februar 2015 uden formel ejer. Min gode ven Claus Vind Jensen (optræder som forurettede i anklageskriftet, red.) kunne af juridiske årsager ikke indtræde som ejer. Derfor aftalte vi, at jeg blev registreret som ejer og direktør,« siger han.

Ifølge Svend Pedersen var der med andre ord aldrig tvivl om det reelle ejerforhold.

Tætte relationer til Nye Borgerlige

Selv om Svend Pedersen ikke længere er en del af det nu opstillingsberettiget Nye Borgerlige, så viser billeder på Facebook, at han fortsat omgås Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, ligesom han selv fortæller, at han færdes perifert i kredsen omkring partiet.

Pressemøde med Nye Borgerlige. På billedet ses formand Pernille Vermund og næstformand Peter Seier Christensen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)
Pressemøde med Nye Borgerlige. På billedet ses formand Pernille Vermund og næstformand Peter Seier Christensen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Foto: Olafur Steinar Gestsson
Vis mere

Han understreger dog over for BT, at han ikke er medlem af partiet og heller ikke agter at stemme på dem.

»Min frihedstrang er for stærk til, at jeg har behov for herskere. Men det har andre, og derfor har jeg – efter meget lang betænkningstid - hjulpet med til, at mine medborgere kan få de bedst tænkelige herskere ved at forsøge at blive stiller for Nye Borgerlige. Ellers har jeg intet med partiet at gøre«.

BT har talt med Pernille Vermund, der ikke har nogen kommentarer til sagen.

Der ventes at falde dom i domsmandssagen mod Svend Pedersen den 8. december.

Se hele Pernille Vermunds og Peter Seier Christensens Facebook-opslag, hvor de præsenterer det nye parti herunder.