Irakiske fanger blev udleveret i strid med reglerne, men sagerne er forældet, og ingen bliver straffet.

København. Det var i strid med de danske regler for Irak-missionen, da danske soldater fra juli 2004 til marts 2005 udleverede irakiske fanger til de irakiske myndigheder.

Det slår Forsvarets Auditørkorps mandag fast og konkluderer samtidig, at det ikke var i strid med internationale konventioner og forpligtelser.

Men sagerne er forældet, og det er derfor ikke blevet undersøgt, om de involverede soldater har gjort noget strafbart.

Forsvarets Auditørkorps indledte i juli sidste år en undersøgelse af, om der kunne rejses straffesager, efter at irakiske fanger var blevet udleveret til irakiske myndigheder, hvilket dokumenter fra den nedlagte Irak- og Afghanistankommission viste.

Det havde Forsvarsministeriet i maj 2004 ellers givet en direkte ordre om ikke måtte ske, da de irakiske myndigheder havde indført dødsstraf - også for mindre forbrydelser.

- I forhold til overdragelse af tilbageholdte irakere har efterforskningen dog vist, at dansk militært personel i strid med det nationale bestemmelsesgrundlag i flere tilfælde har udleveret irakiske borgere til de irakiske myndigheder, hedder det i en pressemeddelelse.

Ingen bliver dog straffet for de ulovlige udleveringer, for Forsvarets Auditørkorps har ikke taget stilling til, om nogle af de involverede personer "har udvist en strafbar pligtforsømmelse".

Det skyldes, at den slags sager har en forældelsesfrist på fem år, efter at den strafbare handling er blevet begået. Dermed ville ingen alligevel kunne straffes i sagen.

- Det er klart, at hvis sagen var kommet frem for eksempel et år efter, at det var sket, så havde vi undersøgt, om nogle af de involverede havde gjort noget strafbart, siger auditør Claus Risbjerg.

Auditøren har også undersøgt, om der blev begået noget strafbart i forbindelse med, at en database med oplysninger om og registrering af fanger er forsvundet.

Her hedder det, at der ud over databasen blev lavet en fysisk udgave af registreringerne.

- Den fysiske udgave af databasen er blevet bevaret og medbragt til Danmark i forbindelse med afslutningen af missionen i Irak, hedder det i pressemeddelelsen.

Da der ikke var regler for, hvordan oplysningerne skulle gemmes, kan man ikke sige, at der er begået noget strafbart ved, at den elektroniske version er forsvundet, konkluderer auditørerne.

/ritzau/