For at bekæmpe radikalisering, når unge fanger løslades, skal der langt mere koordinering til mellem myndighederne, mener formanden for socialrådgiverne.

Fremtidsdrømme og muligheden for at begynde forfra er nogle af de elementer, der kan modvirke, at unge indsatte ender i radikalisering.

Det siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

Udmeldingen kommer, efter at både justitsminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R) i DR-dokumentaren »13 timer der rystede Danmark« erkender, at myndighedernes indsats ikke var god nok i forhold til at forhindre en kriminel løbebane for gerningsmanden bag terrorangrebet i København.

Gerningsmanden, Omar Abdel Hamid El-Hussein, havde siddet varetægtsfængslet indtil 14 dage før, han skød og dræbte to personer ved Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade.

Og hvis man skal undgå tilfælde som Omar El-Hussein, skal der mere forebyggelse til i fængslerne - og også en langt større grad af koordinering mellem de sociale myndigheder, når de unge indsatte løslades, mener Maibritt Berlau.

»Som det er i dag, kommer de ud til en situation uden bolig, uden ydelser og uden netværk. Og når man på den måde kommer ud til ingenting, er man plukkeklar for personer, som ikke vil én det godt,« siger Majbrit Berlau.

Hun peger på, at der i dag er »alt for stor risiko« for, at systemerne ikke koordinerer, når folk løslades. Der skal nemlig koordineres mellem kriminalforsorg og kommune, der skal tildeles bolig og ydelser, og der skal laves beskæftigelses- og uddannelsesplaner.

»Og der samkører systemerne ikke særlig godt,« siger socialrådgivernes formand.

Fra flere sider - blandt andre fra formanden for fængselsforbundet, Kim Østerbye, er det blevet påpeget, at der sker et såkaldt crossover mellem bandemiljøer og radikalisering i landets fængsler. På den baggrund anser justitsminister Mette Frederiksen det for oplagt at se på samarbejdet mellem kriminalforsorg og sociale myndigheder, så man forhindrer, at unge kriminelle bliver løsladt »til ingenting«. Og det er Majbrit Berlau enig i.

»Det er helt afgørende, at vi begynder antiradikaliseringsarbejdet inde i fængslerne. Exitplaner, hvis de er en del af grupperingsmiljøer. Der skal arbejdes med deres motivation for at tro på at være en del af samfundet. Og de skal også få begyndt uddannelsesperspektivet allerede inde i fængslet,« siger Majbrit Berlau.

Dokumentaren »13 timer der rystede Danmark« sendes på DR2 tirsdag aften.