I nyt valgoplæg konstaterer Socialdemokraterne, at der ikke er råd til at hæve udviklingsbistanden i den kommende valgperiode. Det var ellers målet i regeringsgrundlaget.

Det bliver ikke i næste valgperiode, at udviklingsbistanden bliver hævet, hvis det står til Socialdemokraterne. Det fremgår af et nyt valgoplæg, som partiet netop har fremlagt, skriver Politiko.dk.

»Vi mener ikke, at der er råd til at hæve udviklingsbistandens andel af BNI i den kommende valgperiode,« fastslår Socialdemokraterne i oplægget.

Thorning-regeringen satte ellers som mål på side 38 i regeringsgrundlaget, at ulandsbistanden skulle opjusteres, så »den over en årrække kommer tilbage på en procent af BNI«.

»Vi har ikke i en krisetid kunnet nå derop. Vores budskab er, at det kommer vi heller ikke til at kunne i en kommende valgperiode,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Ifølge Udenrigsministeriet ventes den danske bistandsprocent at lande på 0,83 procent af BNI i 2012.

På den baggrund er regeringen blevet kritiseret for ikke at have nået det fastsatte mål om en procent. Til det svarede udviklingsminister Mogens Jensen (S), at regeringsgrundlaget fastslog, at det skulle ske »over en årrække«.

»Altså ikke nødvendigvis i regeringsperioden – men over en årrække vil vi hæve bistanden til en procent af BNI,« sagde han til Politiken.

Udviklingsbistanden bliver et tilbagevendende tema i den verserende valgkampen, hvor Venstre går til valg på at sænke udviklingsbistanden til 0,7 procent. Det giver en besparelse på omkring 2,5 milliarder kroner årligt. Socialdemokraterne afviser at skære ned på bistanden, men vil altså fastholde den på sit nuværende niveau.

»Vi lægger op til, at der skal prioriteres. Vi står i midten af dansk politik. Vi skal have tingene til at hænge sammen økonomisk. Vi har lagt frem, hvad vi gerne vil prioritere. Der siger vi, at det niveau, vi har nu, er efter vores opfattelse tilstrækkeligt,« lyder det ifølge Politiko.dk fra finansminister Bjarne Corydon (S).

En undersøgelse foretaget af Wilke for Udenrigsministeriet viste for nylig, at vælgernes opbakning til Danmarks indsats i udviklingslandene er vigende.

Opbakningen er gennem de seneste frem år faldet med 15 procentpoint til nuværende 61 procent, hvilket i undersøgelsen betegnes som et »signifikant« fald.

36 procent af de adspurgte mener, at Danmark bruger for mange penge på ulandsbistand, mens 34 procent mener, at ulandsbistanden har et passende niveau.