Nye oplysninger afslører, at en fremtræden chef i Skat, i forbindelse med den højt profilerede skattesag mod fotomodellen Camilla Vest, havde et klart ønske om at få udpeget en helt bestemt dommer i den retssag, hvor Vest og hendes mand var tiltalt for grov skatteunddragelse.

Det fremgår af en intern mail fra chefen for Skats afdeling økonomisk kriminalitet, Preben Buchholtz Hansen, til den daværende skattedirektør i København.

Buchholtz Hansen, der er afdelingschef i Skats afdeling for økonomisk kriminalitet og herunder indsatsen mod udlandsdanskere, der er under mistanke for skattesnyd, giver i interne mails klart udtryk for, at det er vigtigt for både Skat og Nordsjællands Politi at sikre, at parrets sag behandles af en navngiven byretsdommer i Helsingør, Ida-Louise Apostoli.

Hun er gift med én af de skattemyndighedernes skarpeste advokater i skattesager, Lars Apostoli, der er partner i statens advokatfirma, Kammeradvokaten.

Han har ført og fører en række af de mest krævende og vigtige skattesager på vegne af skattemyndighederne. Kammeradvokaten bistår staten, herunder Skat, i masser af sager.

Af mailen fremgår det, at Preben Buchholtz Andersen frygter, at netop Kammeradvokaten ville skulle bistå myndighederne i sagen - og sker det, vil Ida-Louise Apostoli være inhabil og må trække sig.

I mailen, dateret den 22. marts 2011 - otte måneder før sagen skulle begynde ved retten i Helsingør - skriver afdelingsleder Preben Buchholtz Hansen til sin kollega i København, skattedirektør Erling Andersen, at ’sker det’ - at Kammeradvokaten skal ind i sagen - ’har vi et problem i vores sag i Nordsjælland, da dommerens ægtefælle er ansat hos kammeradvokaten. Dermed vil dommeren blive nød til at erklære sig inhabil. Det vil vores politiefterforsker og anklagemyndighed i Nordsjælland være meget kede af da den udpegede dommer har god forståelse og forstand på skattesager/skattepligtssager.’

Apostoli trak sig senere af frygt for at ’komme for tæt på’ og sagen blev overtaget af en anden dommer.

Lektor, ph.d. i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt, siger:

- Det er bekymrende, at Skat sidder og spekulerer i, hvordan man kan undgå, at Kammeradvokaten, som Skatteministeriet bruger, bliver brugt i denne sag - alene fordi, Skat vil sikre, at det er én bestemt dommer, der får sagen. Uanset om det er fordi hun er særlig lydhør over for Skats argumenter, eller fordi hun har en særlig indsigt i skatteretten, synes jeg, det er bekymrende.

- Man får et billede af en lille lukket sammenslutning af en eller flere anklagere, en dommer og en medarbejder fra Skat, der forsøger at få skatteydere dømt ved blandt andet at spekulere i, at denne dommer specielt skal være på sagerne. Det synes jeg virker meget kritisabelt, og det virker som et kraftigt brud på sigtedes retssikkerhed i Danmark, siger Thomas Rønfeldt.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret i Aalborg, siger også, at han ’principielt mener, at det er usaglige overvejelser, Skat gør sig om sagen.’

- Men spørgsmålet er, hvad han skal bruge alle de overvejelser til? For det er jo ikke nogle overvejelser, der kan føre til noget som helst fornuftigt i forhold til, hvordan sagen vil blive håndteret. Det virker som lidt almindelig uofficiel frokoststuesnak mellem to skattechefer.

Den omfattende og højt profilerede skattesag mod fotomodellen er historisk, fordi Camilla Vest og hendes ægtefælle først fik ét år og ni måneders fængsel og en millionbøde for skattesvindel, men senere blev frikendt af Østre Landsret med direkte henvisning til, at Stephen Kinnock ikke var fundet skattepligtig.

Advokat og tidligere formand for Skatterådet, Lida Hulgaard, siger direkte, at Camilla Vest og hendes mand ’formentlig var blevet dømt igen’, hvis ikke Thorning havde offentliggjort kendelsen i sin mands skattesag.