Nu har 29-årige Simon Lerking-Herskov fået rettens ord for, at den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen slog hans farfar ihjel. Dommen er en lettelse - og fortjent, mener han.

Efter 26 retsmøder og mere end 60 vidneforklaringer faldt der fredag endelig dom i den såkaldte sygeplejerske-sag. Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen blev idømt livstid for at have slået tre patienter ihjel og forsøgt at dræbe en fjerde på sine vagter på Nykøbing Falster Sygehus i årene 2012 til 2015.

Dommen vækker lettelse hos en af de efterladte, den 29-årige Simon Lerking-Herskov, som er barnebarn til den 72-årige Arne Herskov, der døde for sygeplejerskens hånd i 2012.

»Det er en lettelse for mig, at dommen er faldet. Jeg føler, at der er sket retfærdighed over for min farfar, og det giver en indre ro,« siger Simon Lerking-Herskov.

»Selvfølgelig skal sagen i Landsretten, men i udgangspunktet er den afsluttet,« tilføjer han med henvisning til, at sygeplejersken har anket.

I flere år troede han, at hans farfar døde en naturlig død 4. marts 2012, og det var først, da han ved et tilfælde hørte om sagen i TV2 Nyhederne, at han fandt ud af, at hans farfars død var en del af sagskomplekset mod sygeplejersken, der blev anholdt efter en nattevagt i marts 2015.

»Jeg troede nærmest ikke det, jeg hørte i fjernsynet. Det er sådan noget, man læser om, men aldrig forestiller sig skulle ske for en selv. Meget uvirkeligt. Selvom min farfar var meget syg, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om jeg kunne have nået at sige farvel til ham på hospitalet, hvis det her ikke var sket.«

Han valgte at følge flere af retsmøderne fra tilhørerrækkerne i Retten i Nykøbing Falster, hvor det kom frem, at hans farfars død allerede blev anmeldt som mistænkeligt på dødsaftenen.

»Det var ekstremt mærkeligt at sidde i retten og se hende. Det var meget blandede følelser, der gik igennem mig. Lige fra ærgrelse over, at det var nået så langt ud til skuffelse over, at sygehusvæsnet ikke greb ind i tide.«

Han opsøgte selv Sydsjællands Politi og siden Rigspolitiet for at få svar på, hvad man havde på sagen, men Nykøbing Falster Sygehus har han intet hørt fra.



»Baseret på alle de tegn, som der har været, både indberetninger og kollegers udtalelser, så føler jeg, at sygehuset har svigtet. Jeg er forundret over, at man som arbejdsplads overhovedet ikke har reageret. Jeg er også forundret over, at jeg intet har hørt, men selv måtte opsøge politiet for at få svar på alle de spørgsmål, som har meldt sig.«

Sygehusdirektør Arne Cyron fra Nykøbing Falster Sygehus tidligere forklaret, at hospitalets topledelse aldrig er blevet bekendt med tidligere mistanke mod den nu drabssigtede sygeplejerske fra kolleger og andre ansatte på sygehuset.

Men til trods for den viden, som Simon Lerking-Herskov har i dag, så føler han intet had til sygeplejersken.

»Jeg føler ikke had, men jeg mener, at dommen på livstid er retfærdig taget i betragtning af det, hun har gjort. Jeg har svært ved at forstå, at det kunne komme så langt ud, uden at det blev stoppet af hendes opgivelser. Jeg har ondt af hendes egen familie, som hun også ødelægger og den datter, som hun mere eller mindre mister og som nærmest selv har børn, når hun en dag kommer ud.«