Krimi

Se listen: Her er top-fem over terrormål i Danmark

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Tegneren Kurt Westergaard Foto: Henning Bagger
 Kurt Westergaard, arkivfoto fra 2012. Foto: Henning Bagger
Tidligere chefredaktør for Jyllands-Posten Carsten Juste. arkivfoto. Foto: Claus Fisker
Tidligere kulturredaktør for Jyllands-Posten Flemming Rose. Foto: REUTERS/Jens Norgaard Larsen/Scanpix
Formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard Foto: Jens Nørgaard Larsen
Selve avisen Jyllands-Posten er også et terrormål. Foto: Kim Haugaard

Fem personer og steder i Danmark er særligt udsatte for terrorforsøg

Islamkritiker og debattør Lars Hedegaard er ikke den eneste i Danmark, der må kigge sig over skulderen. Især fire personer og én avis i Danmark er særligt sårbare over for attentater fra islamistiske terrorgrupper. En erfaren forsker i terror har lavet en top-fem for bt.dk over de mest oplagte mål for attentater i Danmark.

Da Lars Hedegaard blev udsat for et drabsforsøg i tirsdag, var han ikke under PET-beskyttelse, og det tog et minut at finde hans nummer på Krak. Han har selv udtalt, at det kom helt bag på ham, at han overhovedet kunne være på sigtekornet hos folk, der ville ham det ondt, og at han ikke har følt sig truet.

Nu viser det sig, at Lars Hedegaard har været det næstbedste valg, hvis man ville gå efter et af de eftertragtede terrormål i Danmark og sende et stærkt signal til folk, der er kritiske over for islam, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp.

De andre fire på listen har alle tilknytning til Jyllands-Posten og Muhammedkrisen, men er meget sværere at få ram på end Lars Hedegaard, vurderer Magnus Ranstorp, der arbejder ved Forsvarshøjskolen i Sverige.

- Jyllands-Posten og de mest udsatte terrormål i den kreds er så godt beskyttet, at Lars Hedeggard har været ’second choice’, fordi han har være nemmere at opstøve, siger han.

Fire andre personer og steder er på top-fem over terrormål hos de islamistiske grupperinger, og de har alle tilknytning til Jyllands-Posten.

Det drejer sig om tegner Kurt Westergaard, som tegnede den famøse Muhammed-tegning med profeten iklædt turban og en antændt bombe i turbanen. Også tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose, der stod bag serien med Muhammed-tegningerne og skrev den bærende artikel ’Muhammeds ansigt’, er på listen, mens Jyllands-Postens tidligere chefredaktør Carsten Juste, der stod på broen under Muhammedkrisen og har skrevet utallige ledere om indvandring, er på radaren hos terrorgrupper, mener Magnus Ranstorp.

Til sidst er selve avisen Jyllands-Posten, som har været udsat for terrorplaner tidligere.

Politiet har endnu ikke indkredset et motiv, og det kan ikke siges med sikkerhed, at Lars Hedegaard blev udsat for et politisk motiveret attentat begået af folk fra islamistiske kredse. Lars Hedegaard er kendt i den danske offentlighed for at komme med meget voldsom kritik af muslimer og islam såsom ’de voldtager deres egne børn’ og at islamisme er en politisk ideologi på linje med nazisme og kommunisme.

Det er disse udtalelser, der har givet grobund for et attentat imod ham, vurderer Magnus Ranstorp.

- I Danmark er han endnu mere kontroversiel end Jyllands-Posten, og selv om han har holdt lav profil de senere år, så ligger hans udtalelser om voldtægt og nazisme latent og provokerer. siger Magnus Ranstorp.

Terrorangreb mod Danmark

2005: Daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj blev udsat for et brandattentat, hvor carporten nedbrændte, og der kom store skader på hendes hus. Gerningsmændende blev ikike fundet.

2010: Tjejteneren Lors Doukaiev kom til at sprænge en bombe på Hotel Jørgensen, som ifølge politiet skulle have været sendt til Jyllands-Posten, han fik 12 års fængsel for terror.

2008: Hammad Khürshid og Abdoulghani Tokhi blev dømt for forsøg på terrorisme. Efter en ransagning af en lejlighed på Galsvej i København fandt politiet kemikalier til at fremtsille sprængstoffet TATP. De fik 12 og otte års fængsel.

2008: Tre personer fra Vollsmose bliver dømt for at planlægge terror mod Folketinget, Jyllands-Posten og Rådhuspladsen i det justitsminister Lene Espersen kaldte Danmarks største terrorsag. Ved forskellige ransagninger fandt politiet kunstgødning, metalsplinter og TATP. To af de tiltalte fik 12 års fængsel og den sidste fik fem års fængsel.

2010: Fire mænd bliver dømt for terrorplaner mod Jyllands-Posten. De får hver 12 års fængsel.

Relaterede

Det læser andre